Az idén 92 kg-ban Európa-bajnoki bronzérmes szombathelyi sportoló több mint két órával a szombati program rajtja után lépett először szőnyegre. Riválisa, az ukrán Olekszij Domanicki lényegesen szerényebb eredményekkel rendelkezik a vb-harmadik magyarnál, aki ráadásul idén verte már meg őt, így a meccs esélyesének Veréb István számított.
Az első három perc ugyanakkor nem a magyar várakozások szerint alakult. A kemény állóharcból ekkor még az Eb-ötödik ukrán jött ki jobban, előbb egy zóna közeli összekapaszkodásból levitte Verébet (0-2), majd a harmadik percben a Haladás kiválósága rosszul indított és a szőnyegen kívülre került (0-3).
A szünetben így komolynak tetsző hátrányban állt, ám az érezhető volt, ha nagyobb intenzitásra kapcsol, megtörheti az ukrán ellenállását. Veréb a folytatásra keményebb harcmodorra is váltott, rögtön igyekezett összefogni ellenfelét, aki feltűnően passzív volt.
Az ötödik percben már meglett a magyar fáradozásainak első eredménye, egy megindulás után ugyanis ki tudta léptetni Domanickit (1-3). Az utolsó másfél percben a szombathelyi szabadfogású folyamatosan fárasztotta az ukránt, s várt a megfelelő pillanatra, majd már tíz másodperc sem volt hátra, amikor sikerült jól összekapaszkodnia, a szőnyeg szélén pedig szépen indított, levitte ellenfelét, ezzel 3-3-ra alakította az állást, ami a később szerzett pont miatt már neki kedvezett. Ráadásul később még egy pontot kapott (4-3), miután az ukránok, végső elkeseredésükben, videózást kértek, ám a felvételek is bizonyították, hogy a magyar jó akciót csinált.
Veréb a nyolcaddöntőben a kategória egyik nagy esélyesével, az olimpiai és világbajnok iráni Hasszán Jazdanival találkozott és sajnos papírforma szerinti vereséget szenvedett.

Hasszán Jazdani egészen különleges alakja a birkózásnak. A 2015-ös Las Vegas-i világbajnokságon még 70 kilogrammban lett ezüstérmes, egy évvel később Rióban pedig 74 kg-ban diadalmaskodott, majd újabb egy évvel később, Párizsban már 86 kg-ban nyert világbajnoki címet. Az iráni azóta tartja a súlyát és tavaly Budapesten bronzéremmel zárt.
A Veréb István elleni meccse mindössze másfél percig tartott. A találkozó elején egy kiléptetéssel szerzett egypontos előnyt, majd néhány másodperccel később levitel után kétszer pörgetett (0-6). Veréb láthatólag nem akarta harc nélkül megadni magát, egy szép támadással mögé tudott kerülni, de ahogy Jazdani mögé ment, ellenfele vissza is támadott (2-7), majd pár másodperc alatt tusolta őt.
“Az ukrán ellen nagyon kicentiztem, de másfél hónapja Lengyelországban hasonló meccsen győztem le. Már a szünetben éreztem, hogy fárad, s a végén meg tudtam csinálni az akciót” – értékelte a napját az MTI-nek a vb-harmadik, háromszoros Eb-bronzérmes magyar. “Jazdani sajnos más kategória, elképesztően erős, nagyon jó birkózó. Itt a végén úgy kitekerte a lábamat, hogy inkább hagytam a tust, különben komoly sérülést szedtem volna össze. Nem keseredem el, mert nagyon bízom benne, hogy holnap is birkózhatok majd.”
Veréb István vigaszági szerepléséhez az kell, hogy Jazdani bejusson a fináléba.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!