A Luxemburg elleni felkészülési meccs előtt tartott sajtótájékoztatót Telkiben a magyar labdarúgó válogatott. Szélesi Zoltán – aki a novemberi mérkőzéseken irányítja a válogatott – elmondta még nem dolgozhat teljes kerettel, hiszen néhány játékos még útban van az összetartásra, van, aki még tegnap pályára lépett, ráadásul Fiola Attila és Guzmics Richárd sérülés miatt kiesett. „Mivel alapból is két játékossal többet hívtam be a keretbe, mint az megszokott, nem indokolt a pótlásuk. De ez majd akkor dől el, ha lecsekkoltam azoknak az állapotát, akik most érkeztek.”

Forrás: nso.hu

Kinevezésével kapcsolatban is kérdezték, amire úgy felelt, számára ez egy óriási megtiszteltetés, és azonnal igent mondott a felkérésre.

Az érdekesebb téma még is az volt, amikor a frissen kinevezett Georges Leekens kapitánnyal való kapcsolatáról kérdezték.

„A munkában aktívan nem vesz részt, mint megfigyelő, tapasztalatgyűjtő személy tevékenykedik. Ismerkedik a játékosokkal, a futballkultúrával. Természetesen adok a véleményére, hiszen rendkívül tapasztalt szakember. Eddig ez jól működött.”

Szélesi tehát a későbbiekben is segítségére lehet az új kapitánynak, ám a novemberi mérkőzésekért csakis ő felel. (A KERET: ITT)

Az utánpótlás együttessel sikeres vezetőedző kinevezése után úgy nyilatkozott, anti és bunker foci nem szerepel az elképzeléseiben, és ezzel sokunknak bizakodásra adott okot. Bernd Storck kapitány talán azzal nem volt tisztában, hogy nem a 3. hely miatt csalódottak elsősorban a szurkolók, – mert valljuk be tényleg ez a realitás volt ebben a csoportban – hanem a mutatott játék képe miatt. Amennyiben Szélesi ezen tud változtatni, már sikeres két mérkőzést tudhat magáénak.

A német kapitány azért annyiban elismerésre méltó volt, hogy tudott váratlanokat húzni a keret összeállítását nézve, ilyen volt Kleinheisler, majd később Ugrai csapatba nevezése. Ugrai kiválóan mozgott a Svájc elleni találkozón, és Feröer ellen is neki voltak olyan megoldásai, amelyek a futballra emlékeztető jelenetek voltak. Viccesen még az M4 Sport kommentátora, Hajdú B. István is megjegyezte, Ugrai az egyetlen a pályán, aki meg mer csinálni egy cselt. Hasonló felfogású játékosokkal lehetne előrébb jutni, és Szélesi noha nagyon váratlant nem húzott, de eleget téve sok ezer szurkolónak beválogatta a Storck által mellőzött gólvágót, Nikolic Nemanjat. Nikolic gólérzékenysége vitathatatlan, ám kérdés, hogy a válogatottban mennyire tudják őt helyzetbe hozni a társai.

Forrás: boon.hu

Luxemburg együttese az A-csoportban szerepelt a VB selejtezők során, ahol a 6 csapatból az 5. helyen végzett. Rapszodikusnak talán abból a szempontból mondható a szereplésük, hogy az egyik alkalommal 8-at kaptak a svédektől, majd 0:0-s döntetlent értek el a csoportelső franciák otthonában. Védekezni tehát papíron képes lehet ez a kis csapat, akik a 3 döntetlenjük mellett egyszer legyőzték a sereghajtó fehéroroszokat is. A győzelem kötelezőnek mondható, ám a játékstílus sem másodlagos hisz ezen a találkozón a csapatnak irányítani kell a mérkőzést, és birtokolnia a labdát. A rövid passzos kombinatív játék sikeres lehet, ám a középpálya összetétele nem a támadó jelleget képviseli. Elek, Nagy és Pátkai is inkább a védekező középpályás szerepében érzi jól magát, előrefelé kevesebbet tesznek hozzá a játékhoz. Pátkai a Videotonban szerepel együtt olyan játékosokkal, amelyekre a válogatottnak is szüksége lenne, elsősorban Danko Lazovicnak vannak ilyen képességei, aki kiválóan lát a pályán és képes olyan gólhelyzetekbe hozni társait, amire egy Nikolic típusú csatárnak is szüksége van. Erre a posztra talán a Ferencvárosban mellőzött Bognár István lehetne a megoldás, ám ő egyáltalán nincs játékban az FTC-nél, a hírek szerint Thomas Doll a fizikai állapota végett nem számol a támadó középpályással, ám nem tudni mi az igazság.

A válogatottól tehát bátor támadójátékot várunk, amennyiben ez a pályán is megvalósul, nem lehet kétséges a közönségszórakoztató győzelem, még idegenben sem.

Costa Rica együttesével november 14-én, hazai pályán ütközik meg Szélesi legénysége, és ez a mérkőzés jóval nehezebbnek ígérkezik. Noha az észak-amerikaiak legnagyobb sztárjaik nélkül érkeznek (Keylor Navas és Joel Campbell sem utazik Budapestre), érdemes lesz odafigyelni a korábban a Premier Leagueben is megforduló Bryan Ruizra, vagy az MLS-ben légióskodó Christian Bolanosra.

Costa Rica csapata kiharcolta a továbbjutást a 2018-as Világbajnokságra, ebből is látszik, hogy nem mi leszünk a mérkőzés elsőszámú esélyesei, ám ne feledjük, hogy Óscar Ramírez vezetőedző fiai 3 nappal a Budapesti mérkőzés előtt még Spanyolországgal is megvívnak majd, ami várhatóan sokat kivesz az együttesből. Hazai pályán különösen fontos lesz a mutatott játék, hisz az utolsó vb-selejtezőn kifejtették a szurkolók a véleményüket a mérkőzésről, hiába a győzelem.

Szélesi Zoltánnak tehát vesztenivalója nem sok van, így joggal reménykedhetünk egy felszabadult, bátor felfogásban, amit korábban az utánpótlás együttesnél is elvárt a kapitány.

Az első fellépésére csütörtökön 20:00 órától kerül sor Luxemburgban.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!