1967-ben a Szombathelyi Spartacus SK férfi kézilabda-csapata megnyerte a megyei kézilabda bajnokságot, s ezzel jogot szerzett, hogy osztályozón induljon. Akkoriban még szabadtéren, a Dózsa György úti salakos pályán játszottak, és a 4 csapatos tornát megnyerve NB II-es csapatuk lett a szombathelyieknek, és ez pontosan 50 éve, november 10-11-én történt.

Megható pillanat volt, amikor Szárnyas János, az 50 évvel ezelőtti csapat beállósa, majd későbbi irányítója köszöntötte a megjelenteket, így az 1967-es csapat 7 igazi veteránja mellett az 1970-76 közötti csapatok tagjait, az országos középiskolás bajnokságot megnyert egykori Ipari Tanuló Intézet együttesének kéziseit, valamint az 1980-as évek csapatát, akik nagyrészt a Derkovits iskolából érkezett, akkoriban még csak 14-15 évesek voltak.
Bizony nemcsak nekem, de láttam, többeknek könnyet csalt a szemébe, hogy újra együtt lehettünk – fogalmazott honlapunknak adott interjújában, az ünnepi vacsorán Szárnyas János, a Spartacus későbbi mindenese, edzője, illetve szakosztályvezetője.

 

Képünkön az 1967-es csapat megjelent tagjai: Király György, Pálfi László, Sövegjártó György, Bajner László, Szárnyas János, Fogarasi Ferenc, Rimányi Jenő (már az 1968-as NB II-es csapat tagja volt), sajnos Kazári Károly nem tudott eljönni, abból a csapatból sokan már nem lehettek jelen a hétvégi eseményen.

A krónikához tartozik, hogy az 1968-as és az 1969-es bajnokságban is az NB II nyugati csoportjának 6. helyén végeztek, aztán kiestek.

Sajnos 20 évvel később, 1987. február 28-án egy tollvonással megszüntették az akkor már Spartacus Styl nevet viselő szakosztályt.

Azért, hogy a megemlékezés teljes legyen, meghívták a férfiak a Sabaria Cipőgyár 1967-es női kézilabda-csapatának tagjait is, akik szintén 50 éve nyerték meg a megyei bajnokságot, és jutottak fel az NB II-be, és bizony gyakran 2000 néző előtt játszottak a Dózsa György úton.

Az ünnepi eseményen Farkas Ágnes, a Vas Megyei Kézlabda Szövetség elnöke emlékplakettet adott át Szárnyas Jánosnak.

Örülünk, hogy Szárnyas János és lelkes társai együtt tartják ezt az egykori bajnokcsapatot, a Vas Megyei Kézilabda Szövetség a kezdeményezést felkarolta, mert számunkra is fontos a hagyományápolás és az együttműködés az egykori kézilabdázókkal. Boldogsággal tölt el bennünket, hogy vannak olyan tagjai az egykori csapatnak, akik még mindig nem távolodtak el a kézilabdától, és nyomon követik a magyar és a szombathelyi kézilabdasport eseményeit – fogalmazott az emlékplakett átadásakor az olimpiai ezüstérmes kézilabdázó.

A Vas Megyei Kézilabda Szövetség egyébként decemberben Répcelakon tart majd évzárót, ennek keretében egy gyermektornát bonyolítanak le, de a kilátogatók örömére a szentgotthárdi öregfiúk – szombathelyi öregfiúk meccs is megtekinthető lesz.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!