Nagyjából egy hónapja jelentették be, hogy Szaúd-Arábiában a nők már legálisan is vezethetnek autót, most újabb történelmi lépést tett a királyság, ezután a nők is a stadionokból követhetik nyomon a sporteseményeket.

Szaúd-Arábia Általános Sporthatósága bejelentette, hogy Rijád, Jiddah és Dammam városok stadionjaiban “befogadják a családokat”. A két legnagyobb stadion a rijádi King Fahd International Stadium és a jiddah-i King Abdullah Sports City is szerepel a listán.

“Szaúd-Arábiában a sportpályák megnyitják a kapuikat, hogy 2018-ban fogadják a nőket” – írta a Twitteren Reema Bandar bint Al-Saud hercegnő, az Általános Sporthatóság női ügyekért felelős alelnöke. “A döntés felmelegíti a nemzet nőinek szívét! Gratulálok magunknak” – tette hozzá.

Forrás: WashingtonPost

Az viszont továbbra sem világos, hogy miként fogják szabályozni a nők és a gyerekek létszámát a férfiakkal szemben, illetve, hogy a döntés csak a családos nőkre vonatkozik-e. Több nyilvános helyen, például a buszokon, parkokban, strandokon és vidámparkokban a nők elkülönítve vannak.

Ettől függetlenül 2018 forradalmi évnek ígérkezik Szaúd-Arábia életében, hiszen minden jel szerint lassan véget érnek a széles körben kritizált emberi jogi korlátozások. Mohammad bin Salman, a szaúdi trón örököse további reformokat vetített elő a “2030-as elképzelések” című tervében, ahol a kormány egyik célja az lenne, hogy 2030-ig 22 százalékról 30 százalékra emelje a nők munkaerőpiaci részesedését.

Nemrég egy alternatív energiaforrásokra épülő futurisztikus várost bemutató videóban a nők sportos melltartóban, hajat eltakaró hijab nélkül futottak és együtt dolgoztak a férfiakkal, ami mindenképp pozitív jelnek tekinthető.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!