A hazai gombfociélet a 80’-as, 90’-es években még rendkívül népszerű volt, aztán sajnos az elmúlt időszakban, az internet térhódítása miatt nagyon a háttérbe szorult a gombfoci. Szomorú, de a 20 évesnél fiatalabbak ma már nem is tudják, hogy ez a sport magyar játék és igazi hungarikum.

A Herényiek Házában látogattuk meg az NB I-es VGE edzését, ahol Benkő János, a VGE elnöke honlapunknak nyilatkozva elmondta, igyekeznek nagy gondot fordítani az utánpótlás-nevelésre, ezért, ha csak tehetik, sokat foglalkoznak a 10-14 év közötti tehetségekkel.

Nálunk is nagyon fontos az utánpótlás-nevelés, és jól tudjuk, hogy vérfrissítésre van szükség a mi klubunknál is, hiszen egy fiatal sokkal dinamikusabban, gyorsabban, sikeresebben tud játszani. Az első osztályú gombfoci-csapatoknak ugyan nem kell még kiállítani junior együttest, de az országos szövetségben dolgozunk az utánpótlás programon megalkotásán – tette hozzá Benkő János, aki amellett, hogy klubelnök, egyben a Magyar Asztali-Labdarúgó Szövetség (MALSZ) elnökségének is aktív tagja.

Megtudtuk, hogy már versenyeket is rendeztek az utánpótlás részére, Szombathelyen pedig folyamatosan toboroznak, terveik között szerepel, hogy szeretnének általános iskolákba is elmenni, ahol a mindennapos testnevelés ,,terhére” a tesi órákon ismertetnék, illetve szerettetnék meg a gombfocit.

Általában péntek esténként jönnek és látogatják a VGE edzéseit a fiatalok, 4-6 fiataljuk mindig van, a 10-14 éves gombozók pedig nagyon örülnek, ha gólt rúgnak, illetve, ha kiválóan passzolnak. Egyébként az is hamar kiderült, leszűrhető, hogy ilyen korban is rááll-e már a keze a fiatal gombozónak, illetve számít, érzi-e a távolságokat és az irányokat.

A 13 éves Molnár Dominik 3 éve játszik már. Benkő Jánostól értesült a sportágról.


Tetszik, igyekszem fejlődni, mindig gyakorlok, versenyeken indulok, legutóbb Sopronban álltam asztalhoz, ahol az értékes 2. helyen végeztem – árulta el nekünk Dominik.

A szintén 13 esztendős Lakner Ádám még csupán 2-3 hete jár edzésekre, de tetszik, és jól is megy neki a játék.

A játéklehetőségről osztálytársamtól, Meskó Krisztiántól értesültem a Reményik Sándor Általános Iskolában. Tetszik nekem ez a sportág, a szektorokat, az átadásokat, a kis labda alkalmazását, a szabadrúgásokat már értem. Szerintem menni fog, versenyen is szeretném majd ezt bizonyítani, ha már elegendőt fejlődtem. Az erősségemnek a szabadrúgások cseles elvégzését és a megtekeréseket tartom – mondta el nekünk Ádám.

A jó hangulatú edzéseket minden kedden, szerdán, csütörtökön és pénteken 16-20 óra között lehet látogatni.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!