Georges Leekens, a Magyar Labdarúgó Válogatott szövetségi kapitánya, az M4 Sportnak adott exkluzív interjút.

A kapitányt először a két, még nélküle megvívott barátságos mérkőzésről kérdezték:

“A csapatszellem rendben volt, de a vereségre nincsen mentség. A Costa Rica elleni győzelem azért javított a hangulaton. Szükségünk lesz a jövőben azokra a játékosokra, akik most sérültek voltak, emellett fontosnak tartok egy közös találkozót az NBI-es vezetőedzőkkel, valamint beszélgetnék a légiósaink edzőivel is. Érdekes volt látni ezt a mérkőzést, úgy gondolom, nem zárt jó évet a válogatott, de lapoznunk kell, és javítani 2018-ban. Már én is tudom, hogy Magyarország a 10 millió edző országa, mindenki szereti a labdarúgást. Nem elég a jó csapategység, jó játékosok is kellenek.” –mondta Leekens.

“Nem minden a győzelemről szól, a játék más összetevőire is figyelni kell. Jó támadó és jó védekező focit kell mutatni, muszáj intelligensen játszani, a futás önmagában nem elég. A szurkolók és a játékosok sem örülnek, ha hátrányban kell futballozni. Sok rutinos játékos lemondta a válogatottságot, most már a következő generációnak kell felelősséget vállalni. Fontos, hogy megteremtsük a közösséget. Túl sokat beszélünk a tehetségről, de ez önmagában nagyon kevés, okos és technikás játékra is szükség van. “

“Kell 4-5 olyan játékos, aki felelősséget vállal. Juhász például nem egy Messi, mégis nagyon erős személyiség, még az Anderlechtnél eltöltött éveiből ismerem őt. Oda kell tennünk magunkat a párharcoknál, a szurkolók egyáltalán nem buták, ők pontosan látják, ha valaki mindent megtesz a pályán. Nikolicnak azért volt szerencséje Costa Rica ellen, mert jó hozzállást mutatott. A csapaton belül barátok játszanak egymással, de ahogy maga a tehetség sem, úgy a barátság sem elég önmagában, szükség van a gyilkos ösztönre. Szebb és hatékonyabb támadójátékot szeretnék látni, kevesebb hátra passzal. dzudzsák jelenléte sokat jelent a válogatottnak, nagyon szimpatikus volt tőle, hogy sérülten is a csapat mellett maradt. Nekem nem csak egy csapatkapitányra van szükségem, mindenkitől elvárom, hogy vállalja a történteket.”

Ezután a vezetőedző elmondta, mennyire fontos a nemzetközi rutin.

“Remélem, hogy valamelyik csapat bejut az Európa Ligába, és továbbjut a csoportjából. Nagyon fontos lenne ez a válogatott szempontjából is. Több edzővel már egyeztettem, és szóba kerültek a tehetségek, de mondtam ,hogy lassítsunk, és adjuk meg nekik a fizikai és mentális felkészülésre az időt. Áldozatokat kell hozniuk, ambícióra van szüksége a fiataloknak, ahhoz, hogy fejlődjenek. Van pár játékos az U21-es együttesben, aki később fontos láncszeme lehet az első csapatnak. Belgiumban is idő kellett a fiatal játékosoknak, és most nézzék meg hol is játszanak. “

Természetesen a szurkolókkal, és az NBI-es edzőkkel való kapcsolatteremtésről is szó esett.

“Megvan erre a saját módszerem, amit már máshol is alkalmaztam. Eleinte egyáltalán nem könnyű. Követem a bajnokságot, és figyelemmel kísérem, hogy ki lesz a győztes. Az edzőkkel kapcsolatban kétoldalú információ cserére van szükség. Segíteni fognak a játékosmegfigyelésben is.”

Végül a legfontosabb kérdés, hogy a kapitány szerint kijuthatunk-e a 2020-as Európa-bajnokságra.

“Ezért vállaltam el a munkát, ha nem hinnék benne, most otthon lennék. Ha valaki nem hisz a sikerben, az ne jöjjön a válogatott közelébe. A legtöbb játékos szívesen húzza fel a címeres mezt, de sokan nem szeretik a versenyhelyzetet, ami pedig fontos dolog. Nem mindig fogunk szépen játszani, de úgy is lehet nyerni. Csak rajtunk múlik, de szerintem megcsináljuk!”

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!