A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége Intéző Bizottsága őszi ülésén elfogadták a 2018. évi horgászrend és jegyárak módosítását. A változások miatt jövőre a műcsalis horgászat (pergetés, legyezés) engedélyezett lesz a gersekaráti Sárvíz-tavon, a Pinkamindszenti-tavon és a kerkafalvi Kéthatár-tavon is.

A kerkafalvi Kéthatár-tavon az amur elviteli tilalom is eltörlésre került a helyi horgászközösség kérésével összhangban. A ponty felső méretkorlátozásának általános bevezetése helyett, kipróbálására először a Magyarszecsődi-tavon kerül előírásra, ahol az 5 kg-nál nagyobb pontyot a fogás után kíméletesen vissza kell engedni jövő évtől. A tilalom bevezetésével egyidejűleg a Körmendi Határőr Horgász Egyesület és a Szövetség még az idén ősszel összesen 100 db 5 kg felett pontyot helyez ki a tóba.

A remények szerint telepítéssel és a tilalom bevezetésével a tavat látogató horgászok tulajdonosi szemlélete erősödik, és a halászati őrök mellett minden pecás kiemelt figyelmet fog fordítani a nagytestű pontyok kíméletes visszahelyezésére. A Szövetség és a tagszervezetek vezetői is egyaránt nyitottak a szabályozás további vízterületekre történő kiterjesztésére a horgászok pozitív hozzáállása és fogadtatása esetén. A többi szövetségi vízterületen, ahol nincs felső méretkorlátozása a halaknak, minden sporttárs szabad döntésére bízzák a nagy pontyok megtartását. Az idei évhez hasonlóan továbbra is horgászjegy-kedvezményt ad a Szövetség azon pecásoknak, akik példamutató módon a „Fogd meg és engedd el” programba regisztrálják a kifogott nagy testű halaikat. A Szövetség kezelésébe kerül várhatóan – egy sikeres állami halgazdálkodási pályázat eredményeként – egy Répcelakon található, eddig nem nyilvántartott tó, melyen a bevezetés időszakában minden halat – a törpeharcsa kivételével – a fogás után azonnal kíméletesen vissza kell engedni a vízbe.

Vízminőségvédelmi okok miatt az eddigi tavak mellett a Nagypiriti-tavon, a Celldömölki-tavon, a Püspökmolnári-tavon is tilos lesz a szoktató etetés. A csalogató etetés (pl.: etetőkosár, csúzli, egykezes gombóc) engedélyezett marad, de a felsorolt vízterületeken horgászatra kész állapotban max. 2 kg etetőanyagot tarthat magánál egy horgász. Jövőre az éves területi jegyekkel a nemeshalból megtartható fogási kvóta 5 darabbal emelkedik (pl.: 35 db-os megyei jeggyel 40 db lesz a megtartható), valamint napi szinten az egyéb halból az eddigi 3 kg helyett 5 kg lesz elvihető.

További információk és jegyárak ITT tekinthetők meg!

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!