Michael Jordan visszavonulása után gyors zuhanórepülésbe kezdett a kilencvenes évek rettegett csapata a Chicago Bulls. A szurkolók bíztak benne, hogy nem kell sokat várni egy új szupersztár eljövetelére. Szűk egy évtized után egyetlen egyetemi szezon után jelentkezett a 2008-as Draftra az Englewoodban felnőtt 19 éves irányító Derrick Rose. Impozáns mutatóival sikerült felhívni magára a figyelmet és szülővárosa csapata elsőként választotta a drafton. Már az első mérkőzésein látszott, hogy jól választottak a “Bikák”, hiszen az első 10 meccsén több, mint 10 pontot szerzett. Elnyerte a hónap újoncának járó elismerést és az All-Star hétvégén a Skill Challenge-en is Ő lett a legjobb. Joggal bízott mindenki abban, hogy Rose személyében ismét sikeres évek következnek.

Arra viszont már senki nem gondolt, hogy Rose hihetetlen sebessége, irányváltásai és pontszerzései mellett rendkívül sérülékeny is lesz. Mielőtt komolyabb gondok merültek volna fel, egy igazán előnyös – több mint 90 millió dolláros, 5 évre szóló – szerződést szignózott. Ezt nem véletlenül azóta hívják Rose-szabályként: extrém esetben, a különlegesen jó játékosok elvihetik a bérkeret 30%-át. Erre azóta is csak két kosaras volt “képes” Rose mellett. Ez is tökéletesen mutatja, mennyire bíztak benne.

Rose kisebb-nagyobb lábsérülései után 2012 tavaszán érte el a mélypontot. Akkor egy rájátszásmeccsen elszakadt az irányító térdszalagja, aminek következtében másfél évig lábadozott. Visszatérése után a porcsérülés húzta keresztül számításait. Utolsó két chicagói szezonjában többé-kevésbé egészséges volt, de már nyoma sem volt annak a tündöklésnek, mint korábban. Le is mondtak róla szülővárosában és elcserélték.

New Yorkba fogadkozott, hogy tiszta lappal indulhat, de csak pontszerzéssel emelkedett ki, védekezése és irányítók mutatóiban csúfosan leszerepelt. Nem is tartottak rá igényt a szezon végén. Így került képbe Clevelandben, ahol Thomas felépüléséig – a távozó Irving helyén – kellett bizonyítania. Ez azonban nem tartott sokáig, mert a sérülések és a formahanyatlás miatt megkeseredetten üzente Rose: elég volt, ne keressék! Csapattársai és edzője persze bíztatják és visszavárják, de valószínű az egykor szebb napokat megélt irányító végleg megkeseredett.

Motiváció pedig akad bőven, hiszen az egyik cipőgyártóval kötött megállapodás részeként 70 millió ütné a markát, ha az elkövetkezendő hat évben is pályára lép az NBA-ben. Kérdés, hogy bírja-e még a szervezete és lesz-e önbizalma a játékhoz Rose-nak. Sajnálatos, hogy karrierjét egészségi állapota miatt kell félbehagynia, alig 29 évesen.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!