Az építkezés eredményeképpen egy, a nemzetközi és a Magyar Jégkorong Szövetség előírásainak is megfelelő csarnok jön létre, amely lehetővé teszi akár nemzetközi jégkorong-mérkőzések megtartását is a létesítményben. A jégcsarnok a meglévő szabadtéri Műjégpálya mellett kap helyet, a beruházás összértéke mintegy 2,2 milliárd forint (Társasági adókedvezmény támogatás segítségével).

Megtudtuk, hogy a szabadtéri jégpálya megmarad, mellette kap helyet az új épület, amely 60×30 méteres pályaméretével kiváló helyszínül szolgálhat hazai és nemzetközi jégkorong-mérkőzéseknek, de más téli sportágak számára is alkalmas lesz. A fedett jégcsarnok az év 11 hónapjában tudja majd fogadni a sportolókat, ezáltal jelentősen növelheti a komplex létesítmény kihasználtságát.

A jeges sportoknak nagy hagyománya van Szombathelyen: harminc éve működik a Műjégpálya és az elmúlt szezonok tapasztalata alapján töretlen a létesítmény népszerűsége mind a hobbi korcsolyázók, mind a jeges sportegyesületek körében. Közkedveltsége ellenére a létesítmény üzemeltetése a Szova Zrt. számára komoly veszteségforrás, amit elsődlegesen a szezonalitása okoz: az év 9 hónapjában ugyanis kihasználatlanul áll. A kapacitás növelésének megoldására született meg egy modern technológiával működtetett fedett jégcsarnok megépítésének terve, amely nincs kitéve az időjárási viszonyoknak, és egész évben fogadhatja a sportolókat.

A beruházó sajtóközleményéből kiderül, hogy a Szova Zrt. és városunk fejlesztési elképzelése találkozott a helyi jeges sportegyesületek igényével, miszerint fejlődésük érdekében egész éves edzéslehetőséget szeretnének garantálni sportolóik számára. A jeges sportágak közül látvány csapatsportként a jégkorong egyesületeknek van lehetőségük Tao-támogatást igényelni, ezért a Szova Zrt. a Szombathelyi Pingvinek Jégkorong Klubbal dolgozott ki együttműködést a fedett jégcsarnok beruházás megvalósítására.
A Magyar Jégkorong Szövetség a Tao. látvány csapatsport támogatási rendszerének keretében a bruttó 2,2 milliárd Ft beruházási költség mellett 70%-os támogatás-intenzitást figyelembe véve 1,5 milliárd Ft összegű támogatáshoz való hozzáférést biztosított a jégcsarnok projekt finanszírozására. Ennek keretében a Szombathelyi Pingvinek Jégkorong Klub számára az egyik szombathelyi kötődésű nagyvállalat felajánlott a 1,3 milliárd forintot a társasági adójából.

A pénteki ünnepélyes alapkő-letételen Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke beszédében elmondta, hogy nagyszerű érzés ezekben a napokban, hetekben szombathelyinek lenni, hiszen a Haladás Sportkomplexum átadása után a szombathelyi pingvineknek és az aligátoroknak is saját otthonuk lesz.

Feltehetné bárki a kérdést, kinek és minek ez a rengeteg sportlétesítmény? Szombathely fejlődik, és azon kevés város közé tartozik a miénk, ahol emelkedik a lélekszám, ez pedig annak is köszönhető, hogy a város sok kitűnő munkahelyet kínál. Bízom benne, hogy felelős döntést hoztunk, és abban is biztos vagyok, hogy lesz miből fenntartani és lesz kivel megtölteni a Haladás Sportkomplexumot, a fedett jégcsarnokot és a vízilabda-medencét is – fogalmazott az országgyűlés alelnöke, majd nagyon sok jó mérkőzést kívánt a pingvineknek.

Puskás Tivadar polgármester pedig arra emlékeztetett, hogy már az 1987-ben átadott a jégpálya terveiben is szerepelt, hogy egyszer majd fedést kap, akkor nem így történt.
Azért fontos hogy megépüljön ez a jégcsarnok, mert a sport szorgalomra, tiszteletre tanít, versenyre nevel és közben egészséget is véd – tette hozzá a polgármester.

Ezt követően Kovács Zoltán, a Magyar Jégkorong Szövetség szakmai alelnöke azt hangsúlyozta, hogy a beruházással megnyílik a lehetőség a helyi srácok előtt, hogy nekik is esélyük legyen a nagy tradíciókkal rendelkező csapatok legyőzésére, illetve, hogy a műkorcsolyázókat is újra kipróbálják tehetségüket.
A szakmai alelnök miután bejelentette, hogy jó esély van arra, hogy az osztrák jégkorong-válogatott legye itt az avatáson, megköszönte a város vezetése, a Szova és a pingvinek által végzett eddigi lelkiismeretes munkát.

Ezután letették az alapkövet, amelyben az elhelyezett időkapszula azt üzeni a jövő számára, hogy elindult az építkezés. Miután a Szombathelyi Pingvinek Jégkorong Klub fiatal tehetségei megmutatták, hogyan kell jégkorongozni, Hende Csaba és Puskás Tivadar is kipróbálta a sportágat és a polgármester a pakkot sokadik kísérletre ugyan, de bravúrosan elhelyezte a kapuban.

A helyszínen megtudtuk, hogy napokon belül megkezdődik a kivitelezés első üteme. A nézőtéren 450 fő foglalhat majd helyet, de a későbbiekben igény esetén a befogadóképesség tovább növelhető. Az épületben 7 sportolói öltözőt és további öltözőket alakítanak ki, de helyet kap egy közösségi, illetve büfé- és fogadói tér, edzőterem, edzői rész és klubhelyiség is.
A fedett jégcsarnok – a hasonló bonyolult technológiai létesítmények kivitelezési idejét alapul véve – 18-24 hónapon belül készülhet el.

Az építőiparban tapasztalható jelentős árszintnövekedés következtében a fedett jégcsarnok teljes körű megvalósításához a 2016/2017. évi sportfejlesztési programban megítélt támogatás várhatóan nem nyújt elegendő fedezetet, ezért a hiányzó összeg biztosítására kiegészítő támogatási forrásigénnyel élnek majd a beruházók a Magyar Jégkorong Szövetségnél, illetve együttműködést keresnek további támogatókkal is.

A fedett jégcsarnok létrehozása csak egy eleme a létesítmény-együttes megújításának, valamint turisztikai vonzerejének növelésének. A Szova Zrt. – egyebek mellett – egy nívós szálloda, jégfolyosó, rekreációs központ építését tervezi a területre, amelyek együttesen egy országosan egyedülálló kikapcsolódási lehetőséget biztosíthatnak vendégei számára – áll a Szova ZRt által kiadott közleményben.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!