Jubileumi kiállítás nyílt a Bálnában 50 éves az Aranylabda címmel arra emlékezve, hogy 1967 decemberében Albert Flórián, a Ferencváros csatára érdemelte ki az Európa legjobb futballistájának járó elismerést.

A kiállítás ünnepélyes megnyitóján Orosz Pál, a Ferencváros Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: Albert Flórián hercegszántói kisfiúból vált nemzetközileg elismert sportolóvá, így igazi példakép lehet a mai fiatalok számára. Ezért fontos, hogy minél többen megismerhessék azokat az értékeket, amelyeket ő képviselt. Hozzátette: az Aranylabda elnyerése 1967-ben egy egész nemzet számára büszkeséget jelentett, továbbá hogy az elismerés illusztris társaságba emelte a Ferencváros és a magyar válogatott egykori csatárát.
“Ha Flóri bácsi ma nyerte volna el az Aranylabdát, ugyanolyan sztár lenne, mint Cristiano Ronaldo” – emelte ki a vezérigazgató. Hozzátette: a kiállítás egyik fő értéke az interaktivitás, hiszen testközelből lehet látni az Aranylabdához és a kitűnő labdarúgó pályafutásához kapcsolódó relikviákat, másfelől mindez az Albert Stadion kicsinyített másában van berendezve. Kitért arra is, hogy a kiállításon tableteken lehet információhoz jutni az összes eddigi aranylabdás életéről és pályafutásáról, egy tévékészüléken pedig “Flóri bácsi” legnagyobb góljait lehet megnézni.
Sipos Jenő, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) szóvivője, az Albert Alapítvány kuratóriumának tagja arra hívta fel a figyelmet, hogy Albert Flórián már 18 évesen nélkülözhetetlen tagja lett a Ferencvárosnak, majd az érettségi után a magyar válogatottnak.
“Az ő példája bizonyítja, hogy kitartással és szorgalommal nagyon magasra lehet eljutni, ezért erkölcsi és emberi kötelességünk is az emlékének ápolása.” Az MLSZ nagy súlyt fektet azokra a játékosokra, akik példaképek lehetnek – jelentette ki Sipos. Hangsúlyozta, hogy Albert az Aranylabdával olyan szintre került a labdarúgás értékrendjében, ahol Di Stéfano, Cruyff, Beckenbauer, Platini, Messi és Ronaldo található.
Albert Magdolna, a Császárnak becézett egykori futballista lánya, az Albert Alapítvány ügyvezetője arról beszélt, hogy a január 11-éig megtekinthető, újszerű kiállítás testvére, ifjabb Albert Flórián nagy álmának megvalósulása és teljes mértékben az ő elképzelései szerint valósult meg. A tárlat megnyitásának az adott további aktualitást, hogy a fiatalabb Flórián éppen kedden lesz 50 esztendős.

 

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!