Aki még nem ismerte Hámori Ádám nevét, annak érdemes lesz megjegyezni. A kőszegi Fitt-Box Klub ökölvívója a legutóbbi hétvégén magyar bajnoki címet szerzett, ami nem nevezhető meglepetésnek, ismerve korábbi eredményeit. Utánpótlás öklözőként is sikert-sikerre halmozott, mégsem szállt fejébe a dicsőség. Kemény és határozott célja van, mert enélkül nem lehet sikeres egyetlen bokszoló sem.

Mikor ismerkedtél meg az ökölvívás alapjaival?

– Már egészen kisgyermekkorban közel állt hozzám a sport. Édesapám birkózó volt és remélte, hogy egyszer belőlem is az lesz. Közel 10 évet töltöttem én is a szőnyegen a birkózóteremben. Sok érmet szereztem, diákolimpiai bajnok is voltam. Mivel hetente két edzés volt Kőszegen, ezért ki akartam próbálni mást is. Egyik barátom elhívott egy bokszedzésre. Ekkor még csak erőnlétem javítása volt a cél. Ezt Varsányi Áronnak is jeleztem, de megfogott az a légkör, ami ott körbe vett. Titokban egyre többször mentem az ökölvívóterembe, de édesapámnak nem mertem színt vallani, hogy inkább bokszolni szeretnék.

Mégis mi segített a döntésben?

– Jött egy lehetőség, amikor Ausztriában léphettem szorítóba. Ez volt az a pont, hogy be kellett avatnom a szüleimet. Édesapám csak annyit mondott, ha sikerül megvernem a riválisom, akkor áldását adja. Az osztrák ellenfelem sikerült legyőznöm és innen indul a karrierem kezdete. Néhány hónappal később már serdülő magyar bajnokságot nyertem. (2009. – Pécs – a szerk.)

Minél nagyobb a verseny tétje, annál többet készülsz rá?

– Nyilván van különbség egy magyar bajnoki vagy egy világbajnokság között. A hétvégi megmérettetésre napi két edzéssel készültem. Reggel erősítésen, délután szakmai és technikai edzésekkel hangolódtam. Ilyenkor egyébként nagyon oda kell figyelnem az étrendre is.

Aki ismeri a pályafutásod tudja, hogy 22 évesen rengeteg érmet szereztél és több kontinensviadalon is részt vettél. Mi a következő megvalósításra váró célod?

– Szeretnék 2020-ban a tokiói olimpián ringbe lépni. Az ötkarikás játékok a sportok csúcsa, ezért számomra óriási dolog lenne, ha sikerülne kvalifikálnom rá magam. Ott pedig minél jobb eredményt elérni.

Esetleg vannak bokszolók, akikre felnézel?

– Konkrétan kedvenc ökölvívóm nincs. Nagyon sok bunyóst kedvelek. Leginkább a profi világból tudnék neveket említeni: Steve Cunningham, Gennady Golovkin. Ha pedig példaképet kellene kiemelnem, akkor édesapámat mondanám.

Esetleg van más sportág is, amit követsz?

– Az ökölvívás mellett természetesen megkülönböztetett figyelmet szentelek a birkózásnak is. Ezen kívül nagyon szeretem a dartsot és az extrém sportokat is.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!