Több NFL-sportolót is megkérdeztek, hogy mit tudnak a CTE-ről. Larry Johnson, a Kansas futója biztosra veszi, hogy pályafutása során szerzett agyrázkódásai miatt szenved ettől a kórtól. Az amerikai Sports Illustrated utánajárt, hogy valós veszélyeket rejt-e a futballisták fejét érő sorozatos ütések, ugyanis a CTE egy degeneratív betegség, amely kifejezetten az NFL játékosok esetében fordul elő. Ezt megerősíteni azonban csak a halált követő boncolással lehet egyértelműen megerősíteni.

A bal felső képen egy egészséges emberi agy keresztmetszetét lehet látni, a jobb alsó sarokban pedig egy CTE-ben sérült agy. Félelmetes felvétel! – Fotó: Dr. Ann McKee / MTI

Larry Johnson mellett további hét labdarúgó Kirk Cousins (Washington Redskins), Tahir Whitehead (Detroit Lions), Ryan Kalil (Carolina Panthers), Chris Long (Philadelphia Eagles), Artie Burns (Pittsburgh Steelers), Dion Jordan (Seattle Seahawks) és Michael Bennett (Seattle Seahawks) is válaszolt a magazin CTE-vel kapcsolatos felmérésére és megdöbbentő válaszokat adtak az érintettek. Kiderült, ha olyan eszköz állna rendelkezésre, amely segítségével kideríthető lenne az agykárosodás és annak mértéke, azonnal visszavonulnának. Burns szerint nála már megkezdődött a betegség, ezért felesleges is lenne a teszt. Érdekesség, hogy a gyilkosság miatt elítélt, majd a börtönben öngyilkosságot elkövető Aaron Hernandez agyában is súlyos CTE nyomaira bukkantak, pedig ő alig 23 éves koráig futballozott.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!