Spanyol sajtóhírek szerint a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) azzal fenyegeti a spanyol szövetséget, hogy felfüggeszti FIFA-tagságát, amennyiben a politika befolyásolja a szövetség belügyeit.

Ha a spanyol kormány beavatkozna a spanyol szövetség belügyeibe, akkor a FIFA felfüggesztheti a spanyolok tagságát, ami azt jelentené, hogy a válogatott semmilyen hivatalos mérkőzésen nem léphetne pályára, tehát a 2018-as oroszországi világbajnokságon sem szerepelhetnének.

Bármilyen kormányzati beavatkozás a helyi szövetség belügyeibe ugyanis szigorúan tiltott a FIFA szabályzata szerint.

Perut nemrég hasonló veszély fenyegette, amikor az ottani kormány egyik tagja azt hangoztatta, hogy a válogatottat a kormányzat irányítása alá kellene vonni, Pakisztán tagságát pedig be is vonták, szintén hasonló okok miatt.

A FIFA Spanyolországgal kapcsolatos problémája az, hogy a Spanyol Labdarúgó-szövetség esetleges elnökválasztását befolyásolni kívánja egy kormányzati szerv.

Úgy tűnik, a kormány úgy véli, hogy Ángel María Villar júliusi felfüggesztését követően új elnökválasztást kellene tartani, hogy formálisan is véget vessenek uralmának.

A 67 éves sportvezető 1988 óta töltötte be a spanyol szövetség elnöki tisztét, idén májusban újabb négyéves ciklusra választották meg. Villart júliusban azt követően függesztették fel tisztségéből, hogy korrupció gyanújával letartóztatták.

A spanyol szövetséget jelenleg átmenetileg José Luis Larrea irányítja, a kormány pedig nem szólhat bele annak belügyeibe, nem kényszeríthet ki választásokat. A FIFA ezért figyeli árgus szemekkel, hogy mi történik az országban. Larrea korábban kincstárnok volt a szövetségben, és továbbra is maradna a szervezet élén.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!