Néhány hete még csak találgatni lehetett, hogy ki vívja a január első napjára eső PDC világbajnokság döntőjét. Sokan az esélyesek közül Van Gerwent, mint címvédőt emlegették, de Peter Wright, vagy a korábbi bajnokok közül Gary Anderson és Adrian Lewis párosra is komoly pénzösszeget tettek fel. Ennek ellenére egy tehetséges ifjú titán, Robert Cross és a visszavonulására készülő Phil Taylor állhatott tábla elé hétfő este az Alexandra Palace-ban megrendezett összecsapáson. Itt már csak a legbátrabbak mertek fogadni a végeredményre, hiszen mindkét tábornak megvoltak a maga érvei.

Félelmetes tempóban kezdte a finálét Rob Cross, aki gyorsan brékelt is, így besöpörte az első szettet. A folytatásban is kapkodta csak a fejét a 16-szoros világbajnok Phil Taylor, hiszen nem akartak jönni a triplák és a kiszállókat is jobban dobta az első döntőjét játszó egykori villanyszerelő.

A harmadik játékban már megmutatta Taylor, hogy Ő is tud jól játszani és megszorongatta Crosst, igaz szettet fiatal ellenfele zsebelte be. A folytatás viszont egyértelműen The Poweré volt. Taylor emelegedve egymás után szórta a triplákat, gyorsan rövidre zárva a szettet és 3:1-re szépített.

100 feletti átlagot produkáltak a döntő résztvevői, mégis Cross volt sokkal előnyösebb helyzetben, hiszen a kiszállókat sokkal higgadtabban értékesítette. Még úgy is, hogy Taylor kilencsilas kiszállóra dobhatott, mégis ellenfele húzta be a leget, majd a szettet is.

A hatodik körben azonnal brékelt egyet Cross, míg a korábbi világelsőnek ez nem sikerült, így miután mindenki hozta a folytatásban saját játékait 5:1-re módosult az állás. Kicsit sem lassított a folytatásban a sikerre éhes fiatalember, Taylor pedig megpróbált újítani, de hiába javult fel és szórta a száznyolcvanakat, ellenfele legyőzhetetlennek tűnt. Nem meglepő módon a hetedik játékot is Cross nyerte, így egyetlen szett választotta el a világbajnoki címtől.

A korábbi világelső azért még villantott a tudásából, mert gyönyörű játékkal sikerült szépítenie. A szünetre pedig mosolyogva sétált az öltöző felé, közben vissza-visszapillantva a serleg felé, amiről talán ekkor mondott le végleg. Érezte a vesztét Taylor, mert az utolsó szettben Cross ismét varázsolt és bámulatos kiszállóval élete első világbajnoki döntőjét megnyerte.

Phil Taylor pedig stílusosan búcsúzott. Ígéretét maximálisan betartva eljutott a döntőig, ahol az új generáció egyik legnagyobb tehetsége győzte le, teljesen megérdemelten. A közel 100 perces finálé végén a közönség felállva éltette a döntő résztvevőit.

Az 1.8 millió font összdíjjazású versenyen egyébként Cross a bajnoknak járó serleg mellé kap 400 ezer fontot, míg a finálé másik résztvevője 170 ezerrel gazdagodik.

Rob Cross (20.) – Phil Taylor (6.) 7:2

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!