Tíz esztendeje, 2007 szeptemberében alakult meg Szombathelyen az Illés Béla Labdarúgó Akadémia. Akkor körülbelül 200 gyermek közül válogatták ki azt a 40-et, akik az intézmény első sportolói voltak.

Jelenleg 150 fiatal futballozik az Illés Akadémián. Az elmúlt években pedig olyan játékosok kerültek ki innen mint például Tamás Krisztián, Kovács István, Németh Márió, Radó András, Rácz Barnabás, Jancsó András, és Ugrai Roland aki már a válogatottban is meghatározó szerepet tölt be.

– Óriási örömmel és boldogsággal töltött el, amikor 10 évvel ezelőtt megkerestek, hogy legyek a szombathelyi akadémia névadója – emlékezett vissza a kezdeti lépésekre Illés Béla, az akadémia igazgatója, névadója, a haladas.hu-nak.

– Ezzel együtt ez egy hatalmas felelősség is volt, hiszen legendás futballisták neveit viselik az országban az akadémiák. Olyanhoz szeretem adni a nevem, ami jó és sikeres, hiszen a sportról, a versenyzésről szól az életem. A kezdet kezdetén voltak kételyeim, hiszen tíz éve még pályánk és öltözőnk sem volt, őszintén szólva nem gondoltuk, hogy ilyen sikeresek lehetünk. Mára eljutottunk oda, hogy úgy emlegetnek minket, mint az egyik legjobb elit akadémia. Elmondhatjuk: szakmailag és emberileg is országos elismerést vívtunk ki. Nagyon büszke vagyok arra, amit infrastrukturálisan és eredményekben elértünk. Az elsődleges cél az volt, hogy tehetségeket neveljünk ki a Haladás felnőtt csapata és a magyar labdarúgás számára. Óriási siker, nagyon magas szám, hogy az elmúlt tíz esztendőben közel 40 futballistánk volt, aki bemutatkozhatott a magyar élvonalban. Így a kezdeti célkitűzésünket – amely arról szólt, hogy évente egy-két akadémista bemutatkozzon az NB I-ben – bőven túlteljesítettük. Sőt, elmondhatjuk, a játékosok több mint 90 százaléka a Haladásban debütált. Ez azért is kiemelt jelentőségű a Haladás számára, mert nem egy nagy költségvetésű klubról van szó, így elsősorban mindig a saját nevelésű futballistákra kell támaszkodnia. A játékosok mellett több edző is eljutott az NB I-es kispadig, van aki vezetőedzőként, esetleg segítőként. Ez jó jövőképet adhat az itt dolgozók számára. Bízunk benne, hogy a további tervek és építkezések megvalósulnak és létrejön a nyugat-magyarországi utánpótlás centrum, ami további pályákat, új klubépületet, öltözőket jelent. Amikor ez megvalósul, elérem azt, amit az elején megálmodtam. Véleményem szerint a szombathelyi utánpótlás a legjobb tíz évét élte meg, amióta az akadémia létrejött. A továbbiakban az a célunk, hogy az akadémiák közötti rangsorban a legjobb legyen az Illés Akadémia, onnantól fogva azon leszünk, hogy azt a szintet, azt a színvonalat fenntartsuk. – mondta.

Az Illés Akadémia jubileumi, tavaly év végi záróünnepségére meghívták az intézményben dolgozó korábbi edzőket, és néhány ott nevelkedett futballistát is. Azok a trénerek, akik 1997-től az akadémián edzősködnek, emlékplakettet kaptak. Hagyomány, hogy év végén mindig díjazzák a korosztályok legjobb labdarúgóit – ezúttal sem volt másként.

Forrás: haladas.hu

Balról-jobbra a koroszályok legjobbjai: Kovalovszki Máté, Bokor Bence, Bolla Gergő, Szabó Bence, Woth Ádám, Frák Marcell, Kóbor László, az Illés Akadémia kuratóriumi elnöke, Illés Béla, Takács-Földes Olivér, Bakos Roland, az Illés Akadémia szakmai igazgatója Fotó: Kocsis Milán

A korosztályok 2017-es legjobbjai. U12: Takács-Földes Olivér, U13: Frák Marcell, U14: Szabó Bence, U15: Senkó Zsombor, U16: Woth Ádám, U17: Bokor Bence.

Az U19-eseknél az 1999-ben és a 2000-ben született játékosokat külön díjazták. Előbbiben Kovalovszki Máté, utóbbiban Bolla Gergő bizonyult a legjobbnak.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!