Ligeti Dániel fogásnemet váltott, és már a kötöttfogású válogatott kerettel készül az idei szezonra. Bár köztudott, hogy a szombathelyi sportoló szabadfogású válogatott létére többször belekóstolt mára kötöttfogású küzdelmekbe, sőt országos bajnokságot és Magyar Nagydíjat is nyert kötöttben, ám ezután ez a fogásnem lesz a főirányvonala a karrierjének.

Ligeti a váltás után a birkozoszov.hu-nak nyilatkozott a miértekről.

A váltás elsődleges oka a megfelelő hazai edzőpartner hiánya -mondta a háromszoros Eb-érmes versenyző.  Az én súlyomban az utóbbi évtizedben sajnos kevés olyan birkózó került ki az itthoni mezőnyből, aki szabadfogásban komoly vetélytársat jelentett volna. Gyakorlatilag csak a klubtársamat, a szintén a Haladásban versenyző Csercsics Ricsit tudom kiemelni, akivel gyerekkorunk óta együtt birkózunk. A másik ok pedig egész egyszerűen az, hogy régóta szeretném kipróbálni, mire vagyok képes a kötöttfogásban. Legfeljebb hat-nyolc évem van már csak hátra a birkózásban, és ezt szeretném teljes mértékben kihasználni. Kötöttben nyertem magyar bajnokságot és Magyar Nagydíjat is, de világversenyeken még nem tudtam képviselni a magyar színeket.”

A vasi versenyző fő célja tehát a nemzetközi színtéren való sikeres szereplés kötöttfogásban is, ám van egy komoly ellenfele a válogatottban, akit Lám Bálintnak hívnak.

“Bátran állok a csata elé, de egyelőre nem tekintek ennyire előre, Bálint európai szinten is kiváló ebben a kategóriában, én elsősorban a nagyon közeli jövő akadályait próbálom sikerrel venni, hiszen ott van például Majoros Ármin Mózes vagy Almási Ferenc, akik szintén kiváló birkózók ebben a fogásnemben. Először is őket kellene legyőznöm, és kiharcolnom a helyemet az úgynevezett B-keretben, csak ezután következhet Bálint.”

Ezután Danit arról kérdezték, hogy miként vélekedik arról, hogy ebben a sportágban idén épp pont Budapesten rendeznek világbajnokságot. A versenyző pedig elárulta, hogy számára nem idegen a közeg, így a beilleszkedés nem volt probléma, de erre az évre még türelmi időt kapott a szövetségtől.

“Tisztában vagyok vele. Korábban a világbajnokságokon szabadfogásban próbáltam maradandót alkotni, de ez a vébéken nem jött össze az utóbbi esztendőkben. Úgy álltam neki a kötöttfogás kínálta feladatnak, hogy ott első ember legyek. A fő cél az olimpiai részvétel, és ez is az egyik oka, hogy annyit gondolkodtam a váltáson, mindenesetre először megpróbálom kivívni az indulás jogát a hazai világbajnokságon. Érdekesség, hogy a szövetségtől egy év, úgymond türelmi időt kaptam, ameddig birkózhatok kötöttfogásban, majd pedig az év végén újra tárgyaljuk a jövőt. 2019-ben olimpiai kvalifikációs világbajnokság lesz, komoly kihívásnak tekintek erre a feladatra. Külön motivációt jelent, hogy a kötöttfogású csapattal, világ- és Európa-bajnokokkal készülhetek együtt. Mondanom sem kell, hogy a srácok – akiket egyébként gyerekkorom óta ismerek – meglepődtek a lépésemen, a fogásnem váltáson, de úgy érzem, hogy sikerült beilleszkednem.”

Pár mondat erejéig a kötöttfogás szövetségi kapitánya, Sike András is megszólalt, aki már Ligeti Dániel munkáját is irányítja a válogatott edzéseken.

“Egyrészt a kötöttfogásnak mindenképpen jó, hogy a mezőny Magyarországon egy ilyen klasszis versenyzővel gazdagodik, másrészt viszont a magyar birkózás szempontjából azért nem jó, mert kötöttfogásban a Lám Bálint – Ligeti Dani kettősből csak egyikük lehet válogatott, a szabadfogásban ugyanakkor egy erős embert elveszítünk – vélekedik a szöuli olimpia bajnoka. – Dani már régóta fontolgatta a váltást, indult is számos kötöttfogású versenyen, magyar bajnokságokon, és ezt mindenképpen ki akarta próbálni, mielőtt befejezné a pályafutását. Egyelőre a felkészülés elején tartunk, sok időre van szüksége ahhoz, hogy teljesen átálljon a kötöttfogásra. Minden lehetőséget megadok neki – csak úgy, mint Bálintnak -, aztán majd a szőnyegen eldől, hogy kié lehet a válogatott mez.”

Forrás: birkozoszov.hu

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!