Gőzerővel készül a Szombathelyi Swietelsky-Haladás labdarúgó csapata az OTP Bank Liga tavaszi rajtjára. Azonban nemcsak a játékosok és a szakmai stáb, hanem a klubházban is lázas munka folyik. Tóth Miklós ügyvezetővel beszélgettünk a keretben történő változásokról, a Haladás őszi szerepléséről és a soproni albérletben eltöltött időszakról.

Először nézzük a játékosállomány kérdését. Kik távoztak, illetve kik húzhatnak zöld-fehér mezt tavasszal?

– Amit mindenki tud, Leandro Martinez felhagyott a profi labdarúgással, Jánvári Gábor pedig Kisvárdán folytatja a pályafutását. Funsho Bamgboye az u19-es korosztállyal kezdte meg a felkészülést. Rajta kívül Tóth Dávid, Tóth Benjámin és Kiss Bence is kölcsönjátékosként kezdhetik meg a tavaszi szezont. Devecseri Szilárd iránt van érdeklődés, azonban még konkrétumot nem lehet tudni a sorsáról. Csak úgy, mint Mészáros Karol esetében, akinek december végén lejárt a szerződése így Debrecenbe kellett játékra jelentkeznie. A támadót szeretnénk leigazolni, de a megadott kivásárlási árát sokalljuk. Vannak kiszemeltek is, de konkrét nevekkel még nem szolgálhatok. Azt viszont megígérhetem, hogy csak olyan labdarúgók érkeznek, akik biztosan erősítést jelent számunkra.

Az igazolások függvényében mennyire állja meg a helyét, hogy a jelenlegi keretet gyengének találták a szurkolók?

– Felemásak az érzéseim ezzel kapcsolatban. Az ősszel sok pontot hullajtottunk el és a statisztikát segítségül hívva kiderül, hogy a találkozók utolsó harmadában kaptuk góljaink 70-80 százalékát. Ez nagyon jól ábrázolja, hogy min mentünk keresztül. Ennek ellenére az utolsó három találkozón 9 pontot szereztünk, és a keret bebizonyította, hogy többre érdemes. Érdekesség, hogy a tabella első három helyezettjét legyőztük, pedig az összeállításban sok különbség nem volt.

Az új stadion volt ennyire jó hatással a játékosokra?

– Őszinte leszek, nagyon féltem ettől a soproni két évtől, amit albérletben kellett töltenünk. Lelkiekben már felkészítettem magam arra, hogy ki fogunk esni az élvonalból. Nem a keret erőssége miatt, hanem a távolság és egy esetleges hullámvölgy miatt. Az első évben több, mint 2500 néző kísért el bennünket és félelmetes hangulatot csináltak. A folytatásban 1400-1500 szurkoló ingázott velünk Sopronba. Ugyanakkor, ha az ősszel mutatott szériát produkáljuk és már az első hónapokban elfordul tőlünk a közönség, az nagyon sokat ront a csapatmorálon. Senki nem szeret üres lelátók előtt játszani. A Videoton és Ferencváros elleni találkozókon pedig nemcsak a győzelemnek örülhettünk, hanem a mutatott játéknak is.

Forrás: haladas.hu

Jelenleg is van egy próbajátékos, aki erőssége lehet a Haladásnak. Mely posztokra várható igazolás?

– A vezetőedzővel való egyeztetés után arra jutottunk, hogy több poszton is meg kell erősíteni a csapatot. Az első játékos, aki kedden megkezdte velünk a felkészülést Szilvási Péter. A 23 éves belsőhátvédként számításba vehető labdarúgó ígéretesnek tűnik, de még teszteli a szakmai stáb. A bekk korosztályos válogatottként többször magára ölthette a címeres mezt, pályafutása során pedig megfordult a Honvéd Akadémián, a Greuther Fürth, a Mezőkövesd és a Debrecen csapatában is.

Mennyire veszi figyelembe az új szakvezető, hogy a vasi együttesnél szívesen építenek helyi játékosokra?

– Teljesen, bár először meg volt lepődve, hogy a 24 fős keretből 17-18 játékosnak helyi kötődése van. Mindenképpen szem előtt tartja Michal Hipp, hogy az utánpótlás együttesekből felkerült játékosokat beépítse a csapatba. Ugyanakkor a tavaszi szezon során 14 mérkőzés vár a fiúkra, ott már nem lesz lehetőség annyit hibázni, mint tettük ősszel.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!