Minden sportágban akadnak olyan személyek, akik remek példát szolgáltatnak. Sokat dolgoznak a sikerért, mégsem dőlnek hátra, mert mindig akad egy újabb cél, ami viszi előre őket. Ilyen Székely “Penge” Pál is, akit a darts kedvelők körében aligha kell bemutatni. Az egykori kocsmasportnak óriási rajongótábora lett, Pali pedig már akkor kezdte a nyilak dobását, amikor a legtöbbek számára csak játék volt a vendéglátóhelyek sarkaiban felállított dartsgépnek.

Az idei és a következő esztendő mégis valami mást tartogat a magyar sportbarátoknak és Székely Pálnak is, hiszen hamarosan a profik között is megmutathatja tudását a többszörös magyar bajnok. Azt viszont csak a legnagyobb szurkolók tudják, hogy Palinak rengeteget köszönhet Szombathely, hiszen hosszú éveken keresztül irányította és vezette sikerre a város darts csapatát.

Nem tudom elképzelni, hogy gyerekkori álmod vált valóra a nyilak dobálgatásával. Gondolom nem dartsjátékosnak készültél?!

– Valóban nem, eleinte mint minden gyermek engem is a labdasportok érdekeltek. Általános iskolásként még fociztam, aztán kipróbáltam az asztaliteniszt, a kardozás és a kosarazást is. Csak egyet tudtam, hogy mindenképpen sportolni, versenyezni szeretnék.

Az első sikereid mégis kapusként szerezted!

– Már középiskolás voltam, amikor kézilabdázni kezdtem. Néhány hónap eltelt és beálltam a kapuba, állítólag azért, mert nem féltem a labdától. Valójában elfogyott az ezen a poszton bevethető játékosok száma. Az eredmények nem is maradtak el, remekül játszottunk és emlékeim szerint Budapest bajnokságot is nyertünk.

Hogy került a térképre Szombathely?

– Úgy hallottam, hogy a vasi megyeszékhelyen remek csapat van és a főiskolások a bajnokságban is meghatározó együttesként tartották számon. Így Szombathelyre jöttem és számítástechnika-technika szakos hallgató lettem. Persze mindenképpen szerettem volna sportolni is, de csak másodévesként sikerült meghatározó szerepet kapnom. Nem maradtak el itt sem a sikerek, az NB1/B-ben 3. helyen végeztünk és abban az évben Főiskolás Országos Bajnokok lettünk. Aztán volt megkeresés nagynevű csapatoktól, azonban a szombathelyieknek előjoga volt a játékengedélyem illetően. Érthető volt, hogy nem szívesen engedtek volna el, de mire elvégeztem az iskolát, már nem volt lehetőségem a profik közé mennem védeni. Munka mellett pedig már nem lehetett volna úgy csinálni, ahogy azt elvártam magamtól, ezért jobbnak láttam, ha befejezem a kézilabdázást.

Aztán jött a nagy szerelem, kis nyilak formájában…

– Mivel az öcsém már javában dartsozott és egész jól (soft ifjúsági Európa-bajnok volt Székely Levente – a szerk.), születésnapomra meglepett egy készlettel és kaptam mellé egy cetlit, amelyre Hideg Imre telefonszáma volt írva. Megkerestem, invitálására lejártam dobálni, megszerettem ezt  a sportágat, majd új csapatot alapítottunk Ciao Amico Darts Club néven. Ezt követően hat éves aranykor következett, hiszen a megyei bajnokságból feljutottunk az élvonalba, ahol aztán Szalai Tamás oldalán országos bajnokságon bronzérmet szereztünk.

Majd jött ismét egy éles váltás…

– Mivel amatőr sportról beszélünk nehéz volt az egyesületnek támogatókat szerezni, magánemberként pedig biztos munkahelyet kerestem, illetve lakásvásárlás előtt voltunk. Feleségemmel úgy határoztunk, hogy felköltözünk Budapestre. Amikor döntésre jutottunk, az utolsó versenyeken már említettem, hogy a főváros felé tartottam, hirtelen elkezdtek értem tülekedni. A legkitartóbb a Sarok Sörbár DK volt, ahol olyan nagy nevek játszottak már, mint Vinsze Márk vagy épp Meszes Norbert (Világbajnok soft szakágban – a szerk.).

Az eredményeid pedig egyre jobbak lettek. Nem érezted, hogy kinőtted az amatőr mezőnyt?

– Ez nem ilyen egyszerű. Egyéniben és csapatként is jól szerepeltünk. Három vagy négy csapatbajnoki érmet gyűjtöttem, egyszer abszolút bajnokok is lettünk. Később a Soul DC-nél eltöltött időszak alatt éreztem úgy, hogy mindig van hova fejlődni.

Interjúnk folytatásából kiderül, hogy milyen tervei vannak Székely Pálnak és mit üzen azoknak a lelkes amatőröknek, akik komolyan szeretnék űzni ezt a csodálatos sportágat.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!