Fantasztikus, hihetetlen, lenyűgöző – ilyen és ehhez hasonló jelzőkkel napestig lehetne dobálózni egy olyan hétvégét követően, amit a Swietelsky-Haladás futsal csapata produkált. Turzó József irányította szombathelyiek a bajnoki cím egyik várományosát legyőzve jutott a fináléba, ahol aztán a Csömör gárdáját is két vállra fektették. Összeszedtünk néhány érdekességet, hogy mi állhatott a sporttörténelmi siker hátterében.

1. Csapategység: Hogy is szól a mondás? Végy egy jó kapust! Nos, Szombathelyen több is van. Idén Sásdi Bálint mellett Matyi Benjamin is több ízben bizonyította, hogy lehet rájuk számítani. A csapat pedig – ellenben a legtöbb riválissal – évek óta együtt játszik. A Haladás futsal együttesének alapítótagjai közül Horváth Péter csapatkapitány és Németh Péter is még mindig a keretet erősíti. Több válogatott szintű – utánpótlás és felnőtt – játékossal dolgozhat a szakmai stáb. Hiányossága persze minden együttesnek akad, de ez már nemcsak a labdarúgókon múlik, hogy lehet kiküszöbölni ezeket.

A sikeredző mérlege: egy év alatt egy kupaezüst és egy kupaarany…

2. Edző: Bizony törvényszerű és minden sportágban napestig lehetne sorolni azokat a csapatokat, ahol a keret tele van sztárokkal, mégis elbuknak. Ilyenkor elsőként az edzőt menesztik és keresnek olyan szakembert, akivel meg lehet változtatni a folyamatot. Turzó József tavaly vette át az irányítást, miután Lódi Tamással nem működött a szombathelyi gépezet. A Berettyóújfaluval bajnoki címet és kupagyőzelmet nyert mester gondolt egy merészet és átköltözött Vas megyébe azzal a szándékkal, hogy új otthonra leljen. A kiesőzónából kivezette a Haladást és kupaezüstöt nyert a zöld-fehérekkel. Ez is azt bizonyítja, hogy nagyon jó választás volt a klubvezetők részéről idehozni Őt. Érdekesség, hogy az új szövetségi kapitány edzőként hét final fourt játszott csapataival (ötször a Berettyóval, kétszer a Haladással) és mindkét padon aranyérmes lett. A szakmai felkészültsége mellett nagyon jó szeme is van…

Andersson kétszer is betalált a fináléban

3. Igazolások: Mihez kell a jó szem? Meglátni, hogy mely posztokon gyengébb a keret és arra a legideálisabb játékost megtalálni, amely szakmailag valamint anyagilag is valóban erősítést jelent. Leo Mendes és Michel Meló szerződtetése színt hozott a csapat talán kicsit stagnáló játékába. Bár Mendes sérülés miatt kidőlt, további igazolásokkal ütőképessé vált a Hali. Andersson Sousa és Dróth “Mr. Futsal” Zoltán érkezésével bombaerőssé vált a vasi együttes. Turzó József a téli átigazolási szezon elején még azt mondta, hogy szinte lehetetlen Magyarországon elérhető, minőségi játékost találni. Erre két nagyágyú érkezett a vasi megyeszékhelyre. Kiváló húzás volt!

Valaki tanítja, valaki írja a történelmet – ezek a fiúk az utóbbiak táborát erősítik

4. Hit: Attól, hogy a bajnokság során 1-2 kellemetlen vereség, az utolsó pillanatban elvesztett találkozó megtörte a csapatot, nem adták fel és mindig előre tekintettek. Ez megint a játékosok valamint a szakmai stáb erősségét mutatja. A Ferencváros vagy épp a Dunaújváros elleni botlás nem is volt olyan rég. Mégis erőt merített a csapat abból is, hogy  sikerült legyőzni a Berettyóújfalut a bajnokság során, akkor az előrehozott döntőben – az elődöntőben is győzhetnek. A kiélezett találkozó végig rendkívül szoros volt, mégis képesek voltak a zöld-fehérek átlépni az árnyékukon! Teljesen megérdemelten győztek…

A Berettyóújfalu és a Csömör elleni derbit is ugyanolyan komolyan vették a szombathelyi futsalosok

5. Napi rutin: Bizony az elődöntőben mutatott pazar játék és a siker könnyen a fejekbe szállhatott volna. Mégsem így történt! Talán nevetségesen hangzik, de a keretnek precízen összeállított programja volt a döntő napján. A szakmai stáb és a játékosok is komolyan vették a munkát, még ha papíron gyengébb ellenfél várt rájuk a döntőben.

8:00 – reggeli
9:30 – edzés
11:00 – videózás
12:00 – séta
13:00 – ebéd
16:00-ig ebéd után csendespihenő
16:00 – uzsonna
17:00 – kipakolás, séta a csarnokba
19:30 – mérkőzés

Tehát egy történelmi sikerhez rengeteg apróság kell, amelyre talán nem is gondolna elsőként az ember. Viszont megéri, mert ezek a fiúk örökre beírták magukat a sport és a Haladás történelemkönyvébe. Úgy látszik Horváth Péter csapatkapitány tudott valamit, amikor azt mondta egy korábbi interjúnk során: “szépen szeretnénk megünnepelni a Haladás 100. születésnapját!” Ezúton üzeni a csapatnak egész Szombathely: ennél tökéletesebb elő-szülinapi ajándékot nem is kaphatott volna a város!

Örömteli hangulat! #haladas #futsal

Haladás VSE (@haladasvse) által megosztott bejegyzés,

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!