Stílusos névvel büszkélkedik a gombfoci, amelyet hivatalosan szektorlabdának neveznek. A szabadidős tevékenység, akárcsak a labdarúgás néhány év leforgása lett vált versenysporttá. A honi mezőnyben pedig ott voltak a szombathelyiek is, akik a hatvanas évektől kezdve komoly csapattal rendelkeztek. Aztán a rendszerváltás előtt megszűnt a félelmetes Caola FC és azt hihetnénk, hogy feledés homályába veszett a gombfoci tevékenysége. A sportág múltját, jelenét és a közeli jövőjét a Vasi Gombfoci Egyesület elnökével, Benkő Jánossal boncolgatjuk.

Mit lehet tudni az egykor gombfociként elhíresült játék múltjáról?

– A “gombozós” játék nagyjából egy idős lehet a rendes labdarúgással. A gyerekek hely, esetleg időjárás miatt nem szerettek volna elszakadni szeretett labdajátékuktól, ezért még télen is hódoltak a szenvedélyüknek – talán így lehet legjobban felvázolni a sport kialakulását, eredetét.

Annyira nagy népszerűsége volt, hogy több százan űzték versenyszerűen az 1900-as évek közepén.

– Valóban nagyon sokan űzték. Rendkívül komoly felkészülést igényelt már akkor is és talán hihetetlennek tűnik, de szellemileg teljesen kimeríti az embert egy-egy komolyabb mérkőzés. Nem véletlenül volt több csapat és osztály a magyar bajnokságban.

Hol helyezkedett el a rangsorban a szombathelyi Caola FC?

– Nagyon ismert és népszerű csapat volt. Már a hatvanas években is sikeresnek számított és hosszú éveken keresztül meghatározó együttes volt országos viszonylatban. A vállalati kollektíván alapuló csapat veszte aztán ugyanaz lett, mint az akkori rendszeré. A változás szele elsöpörte Vas megye elsőszámú gombfoci egyesületét és megszűnt a nyolcvanas évek közepén.

Hosszú, mintegy harminc éves csend után alakult meg a Vasi Gombfoci Egyesület. Ha valaki megkérdezi, mit mondana, hogy született újjá a szombathelyi szektorlabda egyesületi szinten?

– Még 2013-ban csak egy jól elrejtett gondolat volt, aztán a véletlenek furcsa játékának köszönhetően jött létre az egyesület. Négy éve egy rádiós felhívásnak köszönhetően értesültem arról, hogy gombfoci bajnokság lesz a Vasi Skanzenban. Itt több egykori és jelenleg már aktív játékossal találkoztunk, majd Illés Péterrel közös tervezés után léptünk a tettek mezejére. Otthonra találtunk a Herényiek Házában, pályákat csináltunk és a tagok toborzása után jöhetett a megmérettetés.

Az VGE elnöke is rendszeresen részt vesz az edzéseken

Nagyon rövid idő alatt megnyertétek a harmad-, majd a másodosztályt is. Hasonlóan gyors sikerben reménykedhetünk az élvonalat illetően is?

– Azért ez nem ilyen egyszerű. Nyilván keményen dolgozunk, hetente két edzést tartunk és a kezdeti nehézségek után azért jöttek az eredmények. Tavaly persze a szerencsével sem álltunk hadilábon, de az első osztály azért kicsit más terep. Tíz csapat van, tele nagyon jó játékosokkal. Ha az erőviszonyokat nézzük, akkor a középmezőnyt kellene reálisnak mondanom.

Hamarosan egy hétvége erejéig Vas megye lesz a gombfoci fővárosa. Pontosan miért is?

– Az élvonalban 4 forduló van – ebből az első, budapesti verseny már lezajlott. A korábbi évekkel ellentétben idén nem Szigetszentmiklóson rendezik az élvonal második fordulóját, hanem mi. Megpályáztuk és megnyertük a rendezés jogát, így április 14-én Táplánszentkereszten minden szempontból elsőosztályú mérkőzések várnak a nézőkre.

Másnap pedig folytatódik a verseny…

– Valóban, igaz vasárnap, április 15-én a 7. Vas Megyei Gombfoci versenyt rendezünk. Ez a megmérettetés országos lesz és egyben vb-kvalifikációs versenyként is jegyzik, így mindenképpen nívós mérkőzésekre van kilátás.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!