A hétvégén minden a gombfociról fog szólni Vas megyében, hiszen két napon keresztül – előbb élvonalbeli bajnoki fordulót, majd országos versenyt rendeznek Táplánszentkereszten. A legjobb csapatok és szektorlabdások egy helyre gyűlnek, hogy fiatalokat és idősöket egyaránt elvarázsoljanak.

A Vasi Gombfoci Egyesület egyik csillagával, Szirmai Endrével beszélgettünk a sportág múltjáról és a szombathelyi csapat jelenéről, ígéretes jövőjéről.

Kérem, néhány gondolatban mutassa be az olvasók számára Szirmai Endrét.

– Igazi rutinos játékosnak mondhatom magam, hiszen májusban töltöm be a 65. életévemet. A gombfoci alapjaival még 6-7 éves koromban ismerkedtem meg Kecskeméten. Nagyon hamar elragadott magával ez a csodálatos sportág, így egyesületi szinten folytattam a pályafutásom. A csapatunk erősségét mutatja, hogy négyszer is az ország legjobb egyesülete lett a miénk. Aztán a változó világ és a családi elfoglaltság mellett egyre kevesebb idő jutott a gombfocira, így átmenetileg abbahagytam a versenyzést.

Minek köszönheti sikerét ez a sportág?

– Talán az egyszerűségében van a szépsége, hiszen a labdarúgás leképezéseként terjedt el. A világ a mai napig emlékszik a Puskás-féle aranycsapatra. A siker pedig megalapozta a sportágat. Gyerekként egy rádiót körülülve szurkoltunk a kedvenceinknek, majd gombfociban próbáltuk újrajátszani. Nem véletlen, hogy nemcsak nagypályás labdarúgásban oktattuk a világot, de a szektorlabda alapjait is a magyarok rakták le. Mára pedig ez is profi sportággá nőtte ki magát: számítógépes rendszeren lehet követni az eredményeket, komoly szabálykönyvünk is van.

Ugorjunk vissza kicsit a karrierére, hiszen Kecskeméten vált országos hírű játékossá, mégis jelenleg a szombathelyiek keretét erősíti. Hogy történt a váltás?

– A hosszú szünet után 2005-ben költöztünk ide és egyre jobban hiányzott a játék. Pár éve aztán egymásra találtunk Benkő Janival (Benkő János, a VGE elnöke – a szerk.), meghívott egy edzésre, én pedig elmentem. Az egyesület megszületése után a harmad-, majd a másodosztályt is megnyertük, mindezt úgy, hogy mindenki lesajnált bennünket. Leginkább azzal legyintettek ránk, hogy Vas megyében nem tudják mi a gombfoci.

Igazuk volt?

– Nézze, élvonalbeli csapata van Szombathelynek, igaz kevés figyelmet kapunk, de szívvel-lélekkel csináljuk. Az eredmények mellett pedig hadd osszak meg egy történetet. Az első edzések alkalmával, többszörös aranyérmes “gombozóként” volt, hogy 10-20 gólt lőttem a csapattársaimnak – fogadásból. Olyan mértékű fejlődést produkáltak, hogy mára nemcsak megnehezítik a dolgom, hanem le is győznek. Szóval nagyon jó a csapatmorál, a hangulat.

Azért mindig van hova továbbfejlődni!

– Ez pontosan így van. A célnem lehet más idén, mint megragadni az élvonalban. Az első forduló után úgy érzem reális esélyünk lehet erre. Persze nem elhanyagolható kérdés az utánpótlásképzés sem. Azonban a fiatalokat nehéz megszólítani és idecsalogatni. Egyrészt nem annyira látványos, mint más sportágak, illetve ami nagyon megnehezíti a dolgunkat az a számítógép és a mobiltelefon. Nehéz elérni, hogy a gyerekek hasznosan töltsék a szabadidejüket. Azonban ha mégis nálunk kötnek ki a fiatalok, akkor egy nagyon jó társaságba kerülnek. Könnyen, gyorsan és hatékonyan fejlődhetnek, megtanulnak nyerni, veszíteni és csapatként együtt dolgozni. Véleményem szerint ez a sportág igazi kincse, mert itt nem is igazán csapattársak vannak, hanem bajtársak.

Az NB I 2. fordulójának küzdelmei 10 óra 20 perckor kezdődnek Táplánszentkereszten, a helyi általános iskola tornatermében, a Fő u. 12. szám alatt. A Vasi Gombfoci Egyesület első ellenfele a címvédő Testvériség csapata lesz. 

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!