Az internet talán az egyik legjobb találmány, amivel szinte azonnal informálódhatunk, akár a kedvenc csapatunk legfrissebb eredményeiről, akár az amatőr labdarúgásról is. Két, a focival foglalkozó blog közös munkájának eredményeképp került napvilágra egy érdekes írás, amely a megyei futball múltját és jelenét boncolgatja.

Minden működő szebb és csúnyább napokat megélt egyesület egyetért abban, hogy az utánpótlás határozhatja meg a klub jövőjét. Azonban a drasztikusan fogyó lakosság csak az egyik oka, hogy valójában miért beteg a magyar focink?

A 2017/2018-as szezon megyei bajnokságaiban amely a főváros mellett, 19 megyét jelent, összesen 1783 csapat állt rajthoz. Ez elsőre talán soknak tűnhet. 122 együttes a megyei IV.-ben, 814 a megyei III.-ban, 545 a megyei II.-ben állt rajthoz. Ehhez jön még az amatőr foci csúcséke, a megyei I., ahol 302 gárda alkotja a mezőnyt.

Bizonyos egyesületek emberhiánnyal küszködnek, így számoljunk csapatonként 14 emberrel, ami 25000 felnőtt férfi labdarúgót jelent. Ha össze kellene hasonlítanunk a számadatot egy város lakosságával, akkor ez a lélekszám Siófok vagy Szentendrét adná ki. Ebben pedig nincsenek benne a fiatalok, sem a gyengébbik nem képviselői. Ugye milyen soknak tűnik? Annak, de csak elsőre.

Az 1783 csapat nagyon félrevezető lehet. Több alacsonyabb osztályú csapatnál mára létkérdéssé vált az utánpótlás kérdése. A legtöbb fiatal ugyanis a 200-300 fős falvakból hamar a városi akadémiákon, vagy a szomszédos magasabb osztályban játszó településen találja magát. Ennek köszönhetően drasztikusan visszaesett a csapatok száma.

A legjobban talán Borsod-Abaúj-Zemplén megyei amatőr bajnoksága tudja ezt jellemezni, ahol alig 20 év alatt megfeleződött a csapatok száma. (A hivatalos adatokat a Futballkörképnek köszönhetjük).

BAZ-megye I. – IV. felnőtt bajnokságai
1999/2000: 198 csapat, 4 osztály, 15 bajnokság
2016/2017: 109 csapat, 3 osztály, 9 bajnokság
2017/2018: 105 csapat, 3 osztály, 8 bajnokság (féltávnál)

Vas megyében ez a számadat nem ennyire siralmas, de kétségtelen térségünkben is előfordult, hogy az elnéptelenedés miatt került a megszűnés szélére csapat. S hogy mi a helyzet a csapatszámok terék?

Vas megye amatőr élvonalában (megyei I.) 16 csapat harcol a pontokért. A megyei II. osztályban három csoport van: a szombathelyiben 15, a körmendiben 11, míg a sárváriban csak 10 egyesület található. A megyei harmadosztály sem fest túl jó képet. Itt négy csoportban zajlik a pontvadászat. Szombathely Észak/Dél, valamint Sárvár és Körmend körzetében, 12/14/13 és 10 csapat részvételével.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!