Két éve a franciaországi kontinensviadal egyik pikáns összecsapása volt a Magyarország-Portugália mérkőzés, melyet a sajtó úgy harangozott be, mint Cristiano Ronaldo és Király Gábor párharcát. Az eredményre mindenki emlékszik (3-3) és arra is, hogy a portugál fenomén bizony kiakadt, amiért nem sikerült legyőznie társaival a piros-fehér-zöldeket.

A bajnoki cím ünneplése…

Pedig a két országnak – pontosabban a két kiemelt játékos szülőföldjének – több közös pontja is akad. A madeirai CS Marítimo szimpatizánsoknak bizonyára szívesen emlékeznek meg a klub legszebb napjára. 1926-ban ugyanis Cristiano Ronaldo szülőhelyének csapata bajnoki címet ünnepelhetett. A sikert pedig a “magyarok inváziójának” köszönhetik. Nevezetesen egy tehetséges honfitársunknak, aki edzőként szerződött a szigetre, nem mellesleg segítségére volt a Szombathelyi AK (SzAK) túracsapatának látogatása is. A vasi különítmény óriási hatással volt a madeirai futball fejlődésére. Ennek hatására később rengeteg magyar edző és játékos úti célja lett Portugália.

Felső sor: Lelovich Gyula intéző, Schütz János, Vámos Ernő, Paár László, Nagy János, Szabó József, Németh Sándor, Holzbauer József, Mészáros István, Woggenhuber Ferenc tréner. Alsó sor: Móritz Ferenc, Prém Móric, Weinhardt Ferenc, Kruczler Istán.

 

Woggenhuber Ferenc neve csak a legelvakultabb szombathelyi szurkoló számára lehet ismerős. A SzAK edzőjét a portugáliai kirándulás során elszipkázta egy lisszaboni egyesület, az Império. Később pedig a fővárosi válogatottat is irányította Woggenhuber. Dolgozott még a Victoria Setúbal és az União FC kispadján is.

Ekker Ferenc is rengeteget tett azért, hogy Madeira ne csak a kirándulók kedvenc helye legyen. A futball fellendüléséért a Szombathelyen született játékos is sokat tett. 1926-ban a SzAK csapatának menedzsere volt, majd igazolt a Marítimo együtteséhez. Ő lett az első külföldi tréner a klub történelmében, aki bajnoki aranyhoz segítette a csapatot. Később a Benfica ifi csapatával is szép sikereket ért el a magyar szakvezető.

Ekker Ferenc sikeredző az alső sor szélén térdel

A „Nyugati Sport” című sportlap felelős szerkesztője 1924 decemberében a SzAK intézőjeként utazott el a csapattal Portugáliába. Néhány hónappal később már Lisszabonban vezetett edzéseket. A helyieket annyira megbabonázta a magyarok kitűnő szervezettsége, hogy a fiatal magyar újságírót leszerződtette a Benfica, hogy legyen a klub adminisztratív főtitkára. Később még vezetőedzői pozíciót is betölthetett. Ennek csúcsaként 1924/25-ös szezonban bajnoki döntőt játszhatott csapatával, azonban a Portóval nem bírtak.

Szabó József már 29 éves volt, túl karrierje csúcsán, amikor a SzAK játékosa lett. A korábban Győrött és a Fradival sikert sikerre halmozó labdarúgó pocakot eresztett, ezért zavarták el Szombathelyre. A sajtó és a szakma leírta, ennek ellenére Portugáliában megtáltosodott. Szombathelyi keresete 2 millió korona volt, ennek majdnem a tripláját havi 15 angol fontot kapott a Funchal gárdájától. Később a CS Madeira játékos-edzője lett, amíg el nem csábította a szigetről az FC Porto, ahol szintén csapata legjobbja lett.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!