A 34. Vasi Vasember szombat délelőtti 11 órás startjánál több százan sorakoztak fel, de számos érdeklődő a Csótó partján, illetve a gyaloghídon helyezkedett el és onnan követte a rajtot, illetve a verseny úszóit.

Illés Károly alpolgármester jelezte kürtszóval az indulást.

 

– Örömteli a város számára, hogy immár 34. alkalommal rendezhetjük meg ezt a versenyt, amely Szombathely szempontjából mindig az esztendő egyik legkiemelkedőbb sporteseménye. Szerencsések vagyunk, hiszen egyre több nagy hazai és nemzetközi sportversenynek adhatunk otthont, ezzel párhuzamosan pedig folyamatosan bővül a város sportinfrastruktúrája is. A több mint félezer induló és a 34. alkalom is azt jelzi számunkra, hogy a versenynek a jelene mellett jövője is van és annak is nagyon örülünk, hogy a főszervező, a PannonSport Kft. minden esztendőben ilyen magas színvonalon le is bonyolítja a Vasi Vasembert – nyilatkozta sportoldalunknak az alpolgármester.

A Vasi Vasemberen ezúttal is 1500 méter úszást, 40 kilométer kerékpározást és 10 kilométer futást kellett teljesíteniük a sportembereknek. Örömteli, hogy az idei vasemberre 10 százalékkal emelkedett a nevezők száma, így rekordszámú, 558 jelentkező között profik és amatőrök is egyaránt voltak – ezt már Jerse András versenyigazgatótól, a PannonSport Kft. munkatársától tudtuk meg.

A versenyközpontot a Fedett Uszodával szemben lévő füves területen állították fel, a nagy létszám miatt a depó ezúttal az uszoda parkolójában volt. Érdekesség, hogy a versenyzők ezúttal is pólót, sportzsákot, gyümölcsöt, energiaitalt, étel és ital kuponokat is tartalmazó rajtcsomagot kaptak, a célvonalnál pedig mindenki befutóéremmel gazdagodott.

 

A nevezések miatt és a tumultus elkerülése érdekében három szakaszban indultak a versenyzők, 11 órakor a férfiak, 11:15-kor a szenior férfiak és a váltók, végül, 11:30-kor a hölgyek rajtoltak.

 

 

 

Az 1500 méternyi úszást a Csónakázó tó szigete körül, a bójákkal kijelölt útvonalon Füzesy Dávid tette meg leggyorsabban. A kiváló úszó már 18 perc 14 másodperc után kijött a hűvös habokból és miután a saját versenykerékpárjához futott, rövid kocogás után nyeregbe pattant és nekivágott a 40 kilométeres technikás, dombos útvonalnak, amely közben közel 300 méteres szintkülönbséggel is számolhattak a versenyzők.

A 40 km-es kerékpározás útvonala a Szombathely, Kenderesi út – Bartók Béla krt. – Brenner Tóbiás krt. – Külső Nárai út – Nárai – Pornóapáti – Horvátlövő – Vaskeresztes – Felsőcsatár – Narda – Torony – Sé – Szombathely, Dolgozók útja – Kenderesi u. kijelölt szakaszon haladt, majd a 10 kilométeres futás következett a Versenyközpont – Kenderesi u. – Bartók Béla krt. – Árpád u. – Múzeumfalu – Kenderesi u. – Versenyközpont (4 kör) útvonalon.

A férfiaknál Berekméri Levente (FTC) 1h 55m 30 sec alatt elsőként teljesítette az embert próbáló távot. Miután célba ért, elsőként nekünk nyilatkozott.

 

 

 

– Az úszás nem az erősségem, viszont kerékpárral idén rengeteget fejlődtem, szerintem az abszolút legjobb kerékpáros-idő is az enyém lett. A szintkülönbség nagyon nem zavart, az OB-hoz méltó volt, elégedett vagyok a mai teljesítményemmel – mondta a győztes, aki vasárnaptól már a következő, Ausztriában megrendezendő rövidtávú versenyére készül.

 

A 2. helyen Wagner Tamás (Újbuda) 1h 57m 43 sec, míg a 3. helyen Mester Bálint (X2STeam) 1h 59m 58 sec időeredménnyel ért célba.

A hölgyeknél a sorrend: 1. Csomor Erika (VUK SE) 2:09:45, 2. Arany Gitta (VUK SE) 2:12:13 3. Kálovics Anikó (Vasi Triatlon SE) 2:15:26.

Az abszolút női 1-3. és a férfi 1-6. helyezettjei pénzdíjban részesültek. A verseny összdíjazása 360.000 Forint volt. A 34. Vasi Vasember triatlonverseny a Magyar Triatlon Szövetség, a Pannon Sport, a Vasivíz Zrt. valamint a Szombathelyi Önkormányzat összefogásával valósulhatott meg.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!