Sok mindent bebizonyított Franciaország és Horvátország az elmúlt hetekben. Két, nagyon jó játékosokkal rendelkező nemzet, amelyre talán kevesen fogadtak volna egy hónappal ezelőtt. Valójában nincs is igazán meglepetésről szó, hiszen az a két együttes jutott a 2018-as labdarúgó világbajnokság döntőjébe, amely a legtöbbet nyújtotta.

Mindkét együttesben adott egy-egy világklasszis, azonban tudjuk, hogy egy fecske nem csinál nyarat. Griezmann és Modric játéka alapjaiban meghatározta csapataik arculatát, formáját és eredményességét is. Nem hiába tőlük tartottak az ellenfelek, akik azóta már otthonról izgulhatják végig a július 15-i finálét.

A franciák útja – utólag – simának mondható, hiszen a csoportban Dánia, Peru és Ausztrália sem bírt velük. Az egyenes kiesési szakaszban Argentína (4-3), Uruguay (2-0) majd Belgium (1-0) sem tudta az útjukat állni. Néhány szimpatizáns remélte, hogy a gallok ott lehetnek a döntőben, de ha a szívünkre tesszük a kezünket, akkor a Mbappé, Griezmann, Varane mag azért gyengébbnek tűnik egy Trezeguet, Zidane, Dugarry vagy épp Thuram négyestől. Azonban, mint tudjuk a név nem minden…

Ebben bízhatnak a horvátok is, hiszen soha nem szárnyaltak még ilyen magasságban. Legutóbb még a Suker-féle együttes bronzéreméért tapsolhattak gyerekként, a most pályára lépő játékosok. Ráadásul már túl is tettek az egykori fenomén által elért harmadik helyen. A csoportkörben Izland, Nigéria és bombameglepetésre az argentínok is meghajoltak a horvátok előtt. Azután kivétel nélkül túlórára voltak kötelezve. A dánokat és oroszokat büntetőkkel, az angolokat pedig hosszabbításban lőtt góllal ütötték ki Vrsaljkóék.

Vasárnap este pedig kiderül, hogy Franciaország képes-e feledtetni a 2006-os elveszített döntőjüket és 1998 után másodszor fellépni a trónra. Ellenkező esetben déli-nyugati szomszédaink révén új világbajnokot avatnak. Érdekes, nem? Egy négy és fél milliós lélekszámú ország vb-finálét játszik, míg a 10 milliós magyarok 32 éve itthonról nézik és reménykednek egy új aranycsapatban…

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!