Rendkívül élvezetes és változatos volt a bő egy hete véget érő 2018-as oroszországi labdarúgó világbajnokság. Most, hogy a torna véget ért elkészültek a legérdekesebb kimutatások, számadatok és természetesen kiderült az is, hogy kik jártak legjobban ezzel a vb-vel. A nézők pedig elbúcsúzhatnak a klasszikus világbajnokságtól, mert hatalmas változások következnek.

A legutóbbi tornákat figyelembe véve az idei vb-n 2,64-es meccsenkénti gólátlagot produkáltak a csapatok. 2014-ben és 1998-ban volt ennél több (2,67), de a 2010-ben és 2006-ban is elmaradt ettől a statisztikai mutató. Rekordot is állítottak fel a résztvevők, mert 1998 óta, ezen a tornán egyetlen mérkőzés végződött 0-0 eredménnyel. Büntetők tekintetében is előrelépés történt, hiszen a tornán 29-szer végeztek el tizenegyest. Az eddigi rekord 18 volt, amivel holtversenyben állt a francia és a koreai-japán rendezésű vb.

Sportszerűségre sem lehetett panaszunk, mert 1978 után most esett meg, hogy csak 4 piros lapot kellett kiosztania a sípmestereknek. Ha pedig gól, akkor nézzük a döntőt, ahol hatszor találtak be a csapatok. Erre legutóbb 1966-ban volt példa. Arra pedig, hogy több az 1958-as finálét kell néznünk, amikor a Pelé vezette brazilok ütötték el Svédországot 5-2-re. Öngólokban is gazdag volt a torna, mert 12-szer találtak saját kapujukba a játékosok. A legtöbb eddig 1998-ban volt, akkor hatszor értek bele rosszul a labdába…

Nehéz vitatkozni a döntéssel, miszerint a horvátok sztárja Luka Modric volt a torna legjobbja. A játékmester végig karmestere volt a csapatának. Igaz, akadtak jelöltek még a legértékesebb játékos címére, de Griezmann négy góljából hármat büntetőből szerzett. Harry Kane szintén háromszor talált be tizenegyesből, a gólkirályi címhez viszont elég keveset mutatott. A belgák támadója Lukaku négy gólt lőtt, de az egyenes kieséses szakaszban már nem gyarapította találatainak számát.

Ezen a tornán bizonyított a videóbírós rendszer. Sokan már felrótták, hogy sok időt vesz igénybe, ellenben a hibaszázalék – a döntéseket illetően – jókorát javult. Abban viszont mindenképpen előre kell lépni, hogy ugyanaz a stáb végezze mérkőzésről-mérkőzésre az elemzéseket – legalábbis akkor, amikor már egy nap, egyetlen találkozóra kerül sor. Így még kevesebbre lehet szorítani a hibaszázalékot.

Ha pedig szóba került a változás, akkor ideje felkészülni, hogy véget ért a klasszikus világbajnokságok korának. Miért? Egyrészt a létszámbővítés állandóan terítéken van. A FIFA már 2026-ban 48 csapatosra bővítené a tornát. Többen pedig keményen lobbiznak, hogy 2022-ben is már 48 együttes vegyen részt a vb-n. Amennyiben marad a katari labdarúgó világbajnokságon a 32 csapatos rendszer, akkor is más “íze” lesz a tornának. Ezt a tornát ugyanis 2022. november 21. és december 18. között tartják majd. Mennyi változás, ugye? Csak győzzük kapkodni a fejünket!

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!