Az Európa Tanács (ET) és a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) egyetértési nyilatkozatot írt alá egyebek mellett az emberi jog védelme területén kifejtett együttműködés fokozása érdekében – közölte az Európa Tanács pénteken.

    A Gianni Infantino FIFA-elnök és Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára által Strasbourgban aláírt dokumentum szerint a felelősségteljes irányítás, az emberi jogok tiszteletben tartása, a doppingolás megszüntetése, a mérkőzések eladásának megelőzése, valamint az erőszak elleni határozott fellépés ugyanúgy a labdarúgó-szövetség, mint az Európa Tanács elsőszámú céljai között szerepel.
A strasbourgi székhelyű, 47 tagállamot tömörítő szervezet főtitkára az aláírást követően tartott sajtótájékoztatón aláhúzta, a sportkulcsfontosságú szerepet játszik az emberek közötti kapcsolatok alakulásában, az integráció előmozdításában és a társadalom szövetének erősítésében.
Az Európa Tanács támogatja a tisztességes és etikus játékot, amely hozzájárul a befogadó és demokratikus társadalmak építéséhez, tiszteletben tartva az emberi jogokat és a jogállamiságot. A nyilatkozat magában foglalja a gyermekekkel szemben a sport területén elkövetett szexuális visszaélések elleni védelmet is, amelyhez az Európa Tanács minden szakértelmével hozzájárul – tette hozzá Jagland.
A FIFA elnöke beszédében azt hangsúlyozta, hogy a dokumentum aláírásával a két szervezet közötti kapcsolat új szakasza kezdődött, melynek során elsőként a felsorolt célok elérése érdekében konkrét intézkedéseket rögzítő cselevési tervet készítenek 2019-ig. Az elszámoltathatóságot és átláthatóságot növelő, az emberi jogok, köztük a gyermekek jogait előtérbe helyező együttműködés növelni fogja a labdarúgás erejét az élet jobbá tétele érdekében – mondta Gianni Infantino az aláírást követően.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!