Szigetszentmiklóson szerzet magyar bajnoki címet még a télen a Savaria Tánc Sportegyesület. A győzelem mellett azért is ünnepelhettek a klub versenyzői és edzői, mert sikerükkel kivívták a világbajnoki indulás jogát is. Azonban hiába a több hazai és nemzetközi szinten elért helyezés és érem, sokáig úgy tűnt csak álom marad a kínai kaland. Az ügy hátteréről Horváth Dáviddal edzővel beszélgettünk.

Ragyogó sikereket értek el idén a hazai ob-n, a lengyelországi Európa-bajnokságon valamint más nemzetközi megmérettetésen. Miért esett volna kútba ez a világbajnokság?

– A döntő tényező sajnos az anyagiak. Ezen állt vagy bukott minden. Viszonylag későn, augusztusban derült ki, hogy egészen pontosan hol rendezik majd a világbajnokságot. Miután megtudtuk, hogy Kína ad otthont a versenynek jöhetett a kalkuláció. Húsz fős kerettel kellett számolnunk és így 5 millió forintba kerül csak a repülőjegy. Beláttuk, hogy ez meghaladja az egyesület valamint a versenyzők szüleinek korlátait, ezért több szálon indultunk el.

Bizonyára sok olvasónk látta a Savaria TSE felhívását és többen is csatlakoztak a kezdeményezésetekhez. Mégis hogy sikerült ilyen gyorsan mindent megoldani?

– Először is szeretném mindenkinek a segítségét megköszönni. A biztató szavak épp oly jól tud esni, mint a pénzadomány. A visszajelzések alapján meglepődtünk, hogy ennyien szeretnek és támogatnak minket. Még egy soltvadkerti kezdősport egyesület is felajánlotta segítő kezét és kapcsolati tőkéjét, hogy megvalósuljon az álmunk. Október ebből a szempontból volt vízválasztó. Az EMMI Sportért Felelős Államtitkársága, a városi önkormányzat mellett Balassa Péter képviselő úrnak tartozunk nagy köszönettel, hiszen nélkülük csak álom maradna ez a világbajnokság.

A múlt heti közgyűlésen megszavazott támogatás óta már a szervezésé a főszerep?

– Inkább a felkészülésünké, hiszen edzésen már pont megjegyeztük, hogy egy hónap múlva már Kínában kell bizonyítanunk. Nagy kihívás lesz ez mindenkinek, hiszen minden befolyásolhatja a teljesítményünket. Az időeltolódás, a légkör, a helyszín – egyszóval tényleg minden. Viszont mi azért dolgozunk, hogy ezeket kizárjuk és a lehető legjobb formánkat nyújtsuk.

Edzőként milyen eredménnyel lenne elégedett?

– Azt ne felejtsük, hogy mindig van egy újabb cél, amit meg kell hódítani. Tehát egy vérbeli edző sosem fog hátradőlni és azt mondani, hogy ez a maximum, innen nincs tovább. Az Európa-bajnokságon elért 10. helyet eggyel megjavítani, azzal már most elégedett lennék.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!