Több mint 2 milliárd forintból valósulhat meg az a beruházás, amely tavaly decemberben egy alapkő-letétellel kezdődött. A szombathelyiek már régóta álmodoztak egy fedett jégcsarnokról és hosszú évek tervezőmunkáját követően kezdődött meg a kivitelezés. A beruházás TAO pénzből valósul meg, de a háttérben komoly összefogásra volt szükség.

A Szombathelyi Pingvinek Jégkorong Klub és a SZOVA Nonprofit Zrt. karöltve léptek a tettek mezejére. A Tófürdő területén álló félkész létesítményt a sajtó képviselői már többször is bejárták, de a legutóbbi látogatás során szinte láthattuk lelki szemeink előtt a csarnok végleges arculatát. Az átadásig azonban még várni kell jövő novemberig. Dr. Németh Gáborral a SZOVA Zrt. vezérigazgatójával beszélgettünk:

– Nagyon érdekes a jégcsarnok helyzete, hiszen a beruházás TAO-forásból valósul meg, amelyhez nem kellett önerő. De nem csak ez az egyetlen érdekesség. A megvalósításban városi tulajdonú cégként jelent meg a SZOVA Zrt., amit még a Magyar Jégkorong Szövetség is üdvözölte. Sajnos a hasonló beruházások többsége pont a parterek hiányában nem valósulhatnak meg. 

Miben tudott a SZOVA segítő kezet nyújtani?

– A lehetőségek megvizsgálását követően a telket biztosítottuk, amelyet a Zrt. visszavásárol majd a futamidő lejártát követően.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a létesítmény olyan 60 százalékos állapotban van. Milyen feladatokat kell még megvalósítani?

– Először is még az épület külső megjelenését kell befejezni, ez december közepéig elkészül. Ekkor nyeri el végleges külső arculatát a jégcsarnok. Ezután kezdődnek a belső munkálatok. Energetikai és sporteszközök, majd a jégtechnológiai berendezések beszerelése szerepel a feladtok között. Reményeink szerint jövő novemberre már birtokba vehetik a sportolók és a nagyközönség is a csarnokot.

Egész évben lehet majd csúszkálni?

– Pontosítsunk. Tizenegy hónapig működik az év során, ugyanis van egy hónap, amikor a kötelező karbantartási munkálatokat kell elvégezni. Ilyenkor leengedik a jégfelületet, újat készítenek a szakemberek, amely 1-2 hét alatt készül el. A nagy gyakorlat egyébként azt mutatja, hogy május-június környékén zárnak be a csarnokok, hogy aztán augusztusra a jeges sportok kiéhezett rajongói ismét birtokba vegyék a létesítményt. Az viszont biztosra vehető, hogy kihasználtságra nem lesz panasz és a versenyszezonon túl további eredményeket érhetnek el a jégkorongozók, korcsolyázók.

Lesz egy különleges megoldás is a jégcsarnokban. Lehet pontosan tudni a titkot?

– A legtöbb hasonló létesítménynél sok hulladékhő keletkezik, amelyet itt, Szombathelyen fel fogunk használni. Az egyedi gépészeti rendszernek köszönhetően a jégkészítés, hűtés valamint üzemeltetés során keletkezett hulladékhőt a medence és kiszolgáló létesítmények fűtésére fogunk felhasználni. Reményeink szerint minimálisra szorítható a hulladékenergia.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!