Már 13 éve, hogy a korcsolya iránti szenvedélyével neveli az életre Tóth Attila a gyerekeket. A Szombathelyi Sportiskola és a Savaria Speedskating Team edzőjével beszélgettünk a sportágról, a versenyek atmoszférájáról és a jövőbeni tervekről is. A beszélgetés végére pedig kiderül az is, hogy mi a siker igazi titka.

– A görkorcsolya talán az egyik legösszetettebb sportágak egyike. Magam sem gondoltam volna, hogy így van, de 13 éve magával ragadott és azóta is tart a szerelem. Tíz éve pedig pedagógusként is nevelem a gyerekeket, így lett kerek a világ.

Mester és tanítványai

Milyen érzés, hogy több tucat gyerek édesapja vagy?

– Felemelő érzés. Főleg, hogy a Savaria Speedskating Teamben, a Szombathelyi Sportiskolában 25-nél több gyerekkel dolgozunk nap, mint nap. Nagyon szerencsés vagyok, hogy olyan gyerekekkel készülhetünk, akikkel kölcsönösen megértjük egymást. A versenyek során is rengeteg időt töltünk együtt: közös étkezések, városnézések – szóval tényleg egy nagy család vagyunk.

Mivel nyújthat többet ez a sportág a többinél?

– Ezt döntsék el a kívülállók. Én csak azt tudom mondani, hogy a görkorcsolya vagy a nagypályás gyorskorcsolya megtanít a kemény munkára. Együtt érünk fel a csúcsra, vagy bukunk el, de mindig felállunk a földről. A sporton túl szerintem az életre is megtanítja a gyerekeket. A felnőttek talán megerősíthetik, hogy a kudarcokat is el kell viselni és a sikereket is a helyükön kell kezelni.

Óriási mérföldkövet jelent a Savaria Speedskate életében a 2018-as esztendő

Ott vagy most, ahol tíz éve elképzelted?

– Nem egészen. Csak álmomban reménykedhettem, hogy egyszer lesz egy Eb érmes tanítványom. Ráadásul az idei évben a 12 sportiskolás korcsolyázóm közül 11 szerzett egyéniben medált az országos megmérettetéseken. Ez óriási eredmény és nemcsak a gyerekeknek, hanem nekem is. Ezt alapul véve bizakodó vagyok a jövőt illetően. Főleg, mert Mercs Abigél mellett már Mayer Márton is tagja a magyar válogatottnak.

Mi lehet a végső cél?

– Minden sportoló álma az olimpiai részvétel. Kissé fájó kimondani, de a görkorcsolya nem olimpiai sportág. Azonban nagyon jó alapot biztosít a gyorskorcsolya számára, amivel junior korban mindenképp számolhatnak. Nagyon szeretném, ha egyik versenyzőm egyszer részt vehetne egy olimpián. Ezen kívül persze világkupa győzelemnek is örülnénk. Szóval mindig kell egy kisebb álom, amit közösen megvalósíthatunk. Így volt ez Mercs Abigél bronzéreménél is vagy épp Bejczi Botond esete, aki tavaly világkupa elsőséget szerzett gyorskorcsolyában.

Mercs Abigél mellett Bejczi Botond (képünkön) is eredményes évet zárt

Milyen program vár a gyerekekre a szezonzárót követően?

– Egy rövid pihenőt követően játékos edzésekre került sor. Jelenleg már a jeges szezonban járunk, de tennivaló akad bőven. Mivel a jégkorcsolya csak kiegészítő sportág jelenleg a programunkban, nagyobb hangsúlyt az alapozást kap. Persze keményen dolgoznak a gyerekek a jeges diákolimpiára is, ahol tavaly is remek eredményeket értek el. Viszont a fő cél, hogy sérülésmentesen, maximális állapotban kezdjük el a versenyzést a márciusi szezonkezdést.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!