A két hete Monte-Carlóban hozott döntés nem meglepetés, miután júliusban a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) tanácsa Buenos Aires-i ülésén a magyar fővárost javasolta házigazdának. Az IAAF elnöke, Sebastian Coe akkor úgy fogalmazott, hogy Budapest a preferált helyszíne a 2023-as atlétikai világbajnokságnak.
A jó hír a magyar, azon belül a szombathelyi atlétikának is kellő motivációt jelent.

– Nagyon reménykedtünk, hogy megvalósulhat  az álmunk: hazai közönség előtt állhatnak dobókörbe versenyzőink a felnőtt világbajnokságon. Aki részese volt az 1998-as budapesti EB kalapácsvető döntőjének, ahol 40 ezer ember tombolt, az tudja milyen élmények várnak rá kicsit kevesebb, mint öt esztendő múlva.

 

Feltörekvő fiatal tehetségeink, Halász Bence és Gyurátz Réka éppen a legjobb “dobókorba” érnek, így nagy reményekkel vágunk neki a hosszú felkészülésnek. De nem szabad elfeledkezni a még fiatalabbakról sem. Rába Dániel, Varga Balázs, Varga Donát, Németh Zsanett, Doma Benedek és Katavics Balázs is tagja lehet az induló hármasnak (3 induló/ország). Pars Krisztián számára most csak rövidebb távra tervezünk, de ha sikerül visszaverekednie magát a nemzetközi élmezőnybe, akkor számára egy tökéletes búcsúverseny lehetne a hazai rendezésű VB. A felsoroltakon kívül még Hudi Ákos és Gergelics Cintia is ott van az indulásra aspirálók között. A MASZ szakmai alelnökeként úgy gondolom, hogy egy újabb tökéletes lehetőség bebizonyítani, hogy milyen teljesítményre képes a szervező csapat, a szövetség és természetesen az egész ország. Szinte minden atlétikai világversenyt rendeztünk már az elmúlt évtizedekben, így biztos vagyok abban, hogy most is elégedetten térhetnek majd haza az idelátogató sportolók és szurkolók. Az új központi atlétikai centrum tervezése már sokkal korábban elkezdődött. Nagyon örültem annak, hogy széles körben zajlottak az egyeztetések, így mi “végfelhasználó” szakemberek is részesei lehettünk a tervezési folyamatoknak. Reményeink szerint nem csak stadion, hanem a belemelegítő pályák és a kiszolgálóhelyiségek is tervek szerint fognak megépülni és évtizedekig világviszonylatban is a legmodernebb atlétikai létesítményként szolgálhatják majd a magyar atlétika szerelmeseit. Addig azonban még rengeteg edzés és verseny vár kalapácsvetőinkre – nyilatkozta oldalunknak Németh Zsolt, a Dobó Se vezetőedzője.

Halász Bence: természetesen nagyon örültem a hírnek, hiszen nagy álmom válik valóra azzal, hogy hazai közönség előtt versenyezzek. 2023-ban szeretnék felállni a dobogó legmagasabb fokára!

 

 

 

Gyurátz Réka: Nagyon örültem a hírnek. Óriási lehetőség ez a magyar atlétáknak. 27 évesen remélem, hogy közel leszek már a teljesítőképességem határához. Plusz löketet ad majd remélem, hogy hazai közönség előtt versenyezhetünk.

 

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!