Egy hűs nyári napon Kovács Zsolt, sógorával és kedvesének édesapjával karöltve határozott úgy, hogy komolyabban kezd foglalkozni szeretett sportágával, a darts-szal. A gyakorlás mellett egyre több, az amatőrök számára kiírt versenyen is elindult. Kisebb-nagyobb sikerek és kudarcok kövezték eddig pályafutását, azonban az SZDCSE klubtagjaként tudta, hogy mit szeretne. Ennek pedig meg lett a gyümölcse.

Érden rendezték a 7. Target Amatőr Darts bajnokságot, ahová az ország minden szegletéből érkeztek versenyzők. Előzetesen 1300 előnevezés futott be, végül a helyszínen 1024-es főtáblán osztották be a megjelenteket. Az egyenes kiesési rendszerben lebonyolított versenyen végül kilenc győzelmet kellett aratni annak, aki ott akart lenni a fináléban. Kovács Zsolt pedig nemcsak bejutott a döntőbe, hanem meg is nyerte az utolsó, tizedik meccsét.

Mielőtt az érdi versenyről beszélgetnénk, nézzük vissza a pályafutásodra. Hogy kezdődött a karriered?

– Nem egy hosszú történet, hiszen alig valamivel több, mint két éve kezdtem el foglalkozni vele a sógorommal. Az elhatározást tettek követték és beiratkoztunk a szombathelyi darts klubba. Ezután sok gyakorlás következett és megfordultunk sok versenyen is, leginkább azért, hogy szokjuk a miliőt, a hangulatot és a stresszt. Ugyanis sokan azt hiszik, ha otthon sikerül jól dobni, akkor ezt átmenthető “éles” körülmények közé is. A valóság viszont az, hogy versenyhelyzetben, sok néző előtt, teherrel a válladon, ez nagyon nehéz feladat.

Hogy készültél az érdi versenyre?

– Azt már korábban eldöntöttem, hogy ez lesz az utolsó amatőr megmérettetésem. Azt viszont álmaimban sem reméltem, hogy sikerül megkoronáznom eddigi pályafutásom egy aranyéremmel. Itt ugyanis nem elég egy-egy jó meccset játszanod, hiszen egyenes kiesési rendszerben játszottunk. Egy megingás és máris mehettél haza. A hajnali kelés és az utazás sem volt túl versenyző-barát megoldás, ezért úgy álltunk hozzá a barátaimmal, hogy egy jót játszunk.

Ahhoz képest nagyon jól sikerült ez a kis “játék”!

– Valóban. Viszont még az első két meccsem után sem fordult meg a fejemben, hogy ott lehetek a legjobbak között. Ráadásul több párharcot is csak 3-2-re nyertem, néha hátrányból felállva, szóval nagyon kiegyenlített volt a mezőny.

Miből tudtál erőt meríteni?

– Mindenképpen a korábbi tapasztalataimból. Ahogy említettem sok versenyen voltam korábban, az ott átélt feszült pillanatok kicsit megedzettek. Szóval nem elég “csak” jól dobni, idegileg is erősnek kell maradni és természetesen a rutin is számít már ezeken a versenyeken.

Melyik volt a legnehezebb mérkőzésed?

– Sok volt, de talán az egyik legélesebb meccsem a nyolc közé jutásért zajlott. Ott bizony megremegett az én kezem is, képtelen voltam kiszállni 30-ról. Az ellenfelem utolért, de Ő is megingott, ez volt a szerencsém. A többi párharc is emlékezetes egyébként, mert valóban jól felkészült ellenfeleket kaptam. Egyre magasabb a színvonal ezeken a tornákon, ami nagyon jót tesz a honi sportágnak.

Milyen érzés, hogy elmondhatod magadról amatőr országos bajnok vagy?

– Hihetetlen érzés, fel sem lehet fogni elsőre. Jó pár napnak el kellett telnie, hogy ez ember megértse mit vitt véghez. Nagyon hosszú nap volt, tele remek mérkőzésekkel, kiváló versenyzőkkel és Én lettem a bajnok. Hátborzongató érzés.

Említetted, hogy ezzel a sikerrel megkoronáztad és egyben lezártad az amatőr pályafutásod. Hogyan tovább?

– Jöhet a következő lépcsőfok. Téves úton jár, aki azt hiszi, ezzel a címmel már jó játékosnak mondhatja magát. Ezután igazolt versenyző leszek és a Szombathelyi Darts Club SE színeiben folytatom pályafutásom. Az NB3-as csapattal készülök és dolgozom, hogy komolyabb versenyeken vehessek részt. Az elmúlt két év alatt sokat javult a játékom, de még bőven van még hova fejlődni. A 2019-es évtől így nem is várok mást, csak tisztes helytállást és sok versenyt.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!