Egy vérbeli Super Bowl döntőről nem maradhatnak le az amerikai foci szerelmesei sem. Így volt ezzel a Szombathely Crushers együttese sem, akik csapatostól érkeztek a Haladás Sport Bárba, hogy családias környezetben, kiváló ételek és italok mellett, jó hangulatban szurkolják végig a Patriots-Rams finálét. Persze az este folyamán jutott idő a beszélgetésre is, így Tatár Istvánnal, a Crushers oszlopos tagjával váltottunk néhány szót a vasi együttes jelenével é jövőjével kapcsolatban.

Február elején járunk, hol tart a felkészülésetek?

– Már javában dolgozunk. Úgy is fogalmazhatunk, hogy az alapozás kellős közepén tartunk. Rengeteg edzéssel hangolunk az előttünk álló időszakra. Eleinte az erőnléti tréningek kaptak nagyobb hangsúlyt, hiszen ez sokat segített a tavalyi szezonban is. Kedden és csütörtökön ennek megfelelően a Ludus Gym-ben fizikális fejlesztést tartunk. A hétvégén már előkerül a labda és a játék mellett technikai elemeket is lehetőségünk van gyakorolni.

Hogy áll a szombathelyi csapat kerete?

– Lesznek apróbb változások. A terveink szerint a Győrrel fogunk fuzionálni, még pedig olyan értelemben, hogy hét meghatározó játékosunk játszana a HFL-ben, míg mi cserében kapunk egy minőségi sportolót. Szakmailag mindenképpen előrelépés lenne ez mindkét együttesnek. Az álláspontok nagyon közel állnak és úgy fest, hogy két héten megszülethet az esetleges megállapodás. Ezen kívül légióssal erősítettük meg keretünket. Ez azért is nagy mérföldkő, mert korábban még nem volt import játékosunk. Trevin Howard személyében egy elkapóként és irányítóként is bevethető focistánk lesz. Az amerikai fiú nagyon jó benyomást tett ránk és már csak az a kérdés, milyen gyorsan tud beilleszkedni.

Az amerikai fociban a sérülés nagy befolyással lehet egy csapat szereplésére. Hogy álltok ezen a téren?

– Sajnos kisebb-nagyobb sérülések mindig közbe szólhatnak. Épp a napokban dőlt ki egy kulcsjátékosunk, reménykedünk benne, hogy mielőbb felépül. Talán a szezon közepére már ismét hadra fogható állapotban lesz.

Úgy tudom, hogy több csapattal vágtok neki az új szezonnak!

– Igen, valóban így van. A tavalyi szezonnal ellentétben idén már két csapatot indítunk. A Divízió II-ben lépnek pályára azok a játékosok, akiknek szokniuk kell a légkört és meccsrutinra van szükségük. Nagyon örömteli, hogy egyre többen kapnak kedvet ehhez a sporthoz, így sok újoncunk is van. Ezért idén már 15 meccs vár ránk, kétszer annyi, mint 2018-ban. Reméljük, hogy a Divízió I-ben megvédjük a címünket, a második vonalban viszont nem fogalmazunk meg pontos célokat. Az itt pályára lépőket ugyanis mielőbb szeretnénk felhozni a magasabb szintre.

Mi a helyzet az utánpótlás fronton?

– Edző híján nehéz lenne kisgyerekekkel foglalkozni. Nem is merünk ebbe addig belevágni, amíg mindenki munka mellett csinálja ezt a sportot. A legkisebbeknek ugyanis következetes és jó pedagógiai érzékkel megáldott trénerre volna szükség. Azonban ha ez bekövetkezne, néhány éven belül Szombathely lenne az utánpótlásgyár fellegvára és nagyon jó magot lehetne kinevelni. Addig viszont maradnak a 16 éves fiatalok, akiket egyből a mélyvízbe, azaz a Divízió 2-be lehet bedobni…

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!