A magyar szektorlabda sportág krémje először randevúzott Szombathelyen. A hazai gombfoci pontvadászat elitjében szereplő Vasi Gombfoci Egyesület első alkalommal adott otthon bajnoki fordulónak. A VGE a Haladás Sportkomplexum VIP Termében látta vendégül a sportág legjobbjait, köztük világ- és Európa-bajnok gombosokat.

A sporteseményt megnyitó Illés Károly alpolgármester miután visszaemlékezett gyermekkorára és elmondta, hogy neki a Benfica volt az első gombfoci-csapata, és nem azért, mert szerette, hanem azért, mert akkor ,,csak” az volt számára elérhető, ,,balesetmentes” versenyzést és sok sikert kívánt a legjobb hazai csapatoknak.

Benkő János, a Vasi Gombfoci Egyesület elnöke az 5 évvel ezelőtti eseményekre, a Skanzenből történő indulásra, a sportág vasi újjászervezéséről beszélt, majd megköszönte a támogatóknak, hogy álmuk megvalósulhatott, hogy Szombathelyen köszönthették a hazai gombfoci elitcsapatait, közöttük a bajnokcsapat, a Testvériség együttesét.

Ezt követően Gráfik Imre, a magyar gombfoci históriás-krónikása idézte fel a történelmi- irodalmi előzményeket. Kosztolányi Dezső Aranysárkányából idézett, amikor azt mondta, hogy ,,a játék komoly dolog!” Ezt követően József Attilától is felidézte a ,,félek a játszani nem tudó emberektől” mondatot.

 

Aztán beszélt még a nemzetközi hírű gyermekpszichológus, Mérei Ferenc értekezéséről, a gombfoci hiperaktív gyerekekre gyakorolt kedvező hatásáról, a létrejött sportági szövetségről, valamint a Néprajzi Múzeumban nyílt gombfoci kiállításról, és a legendás sportriporter Vitray Tamásról, mint kiváló játékosról is.

– Jó érzés, hogy a játékból sportjáték, versenysport lett – tette hozzá Gráfik Imre, majd
bemutató jelleggel lejátszották a legendás Haladás – AC Milan meccset, aztán szombat délelőtt 10.40-kor 16 pályán megkezdődtek a bajnoki meccsek.

 

A Vasi Gombfoci Egyesület tavaly újoncként a 6. helyre tudott befutni, a 2019-es bajnokság során pedig már a legjobb négy közé kerülés a cél. A fővárosban megrendezett idei 1. fordulóról ITT már olvashattak, a szombathelyiek a 3. helyről vághattak neki a hazai fordulónak.

 

 

A bajnokság mezőnye

Az NB I-es szektorlabda-bajnokság 2019-es mezőnyében egyébként tíz csapat szerepel: Testvériség SE I-II., DÖKE Komló, Józsefvárosi SZE, ALC KSE Szeged I., Hírös ALSE, Mundial’93 FCSE, Vasi Gombfoci Egyesület, Újkori Táltosok, Dunakanyar Forte.

A bajnoki fordulók

Az együttesek négy helyszínen – február 16., Budapest; április 27., Szombathely; szeptember 14., Szeged; október 12., Komló – mérkőznek meg egymással.

Egy napon kilenc mérkőzés van, mindenki találkozik mindenkivel. A csapatok négyfősek, egy összecsapás 2×13 perces, a győzelem 3 pontot ér, a döntetlen egyet.

A bajnok jogot szerez az indulásra az Interkontinentális kupában, a kilenc-tizedik helyezettek kiesnek az NB II-be.

A szombathelyi forduló eredményei a VGE szempontjából:

VGE- Testvériség II 8-0, VGE – Újkori Táltosok 5-3, VGE – Mundial’93 FCSE 4-4, VGE – Dunakanyar Forte 4-4, VGE – Hírös ALSE 6-2, VGE – ALC KSE Szeged 4-4, VGE – Testvériség I. 6-2, VGE – DÖKE Komló 6-2.

  1. Vasi GE, 2. Mundial, 3. Józsefváros, 4. Komló, 5. Testvériség I., 6. Hírös 13, 7. Dunakanyar, 8. Testvériség II., 9. Szeged, 10. Táltosok.

A fővárosi első és a szombathelyi második forduló után a bajnokság állása: 

1. Vasi Gombfoci Egyesület  37 pont, 2. Testvériség I. 36, 3. Józsefváros 35.

A bajnokság 3. fordulóját szeptemberben, Szegeden rendezik. 

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!