Történelmet írna a St. Louis Blues az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) magyar idő szerint kedd hajnalban induló döntőjében, ám a Boston Bruins számít az esélyesebbnek.

A St. Louis, amely a ligához 1967-ben csatlakozott, még soha sem nyert Stanley Kupát, igaz, első három idényében döntős volt. A Blues 1968-ban és 1969-ben a Montreal Canadiensszel, 1970-ben éppen a Bostonnal szemben nem nyert mérkőzést a fináléban, mindhárom alkalommal 4-0-s összesítéssel maradt alul. Azaz, ha most nem lesz – amerikai szakzsargonnal – söprés, akkor a Blues megszerzi első döntőbeli sikerét.
A liga egyik alapítójának számító Boston ezzel szemben már a hetedik bajnoki címére készül – ezt megelőzően 1929-ben, 1939-ben, 1941-ben, 1970-ben, 1972-ben és 2011-ben lett Stanley Kupa-győztes -, és ez lesz története huszadik fináléja. A Bruins legutóbb 2013-ban jutott el a döntőig. A Boston jelenleg az örökrangsorban a Chicago Blackhawksszal közösen a negyedik helyen áll a hat Stanley Kupával. Vezet a Montreal Canadiens 24 bajnoki címmel, második a Toronto 13-mal, míg a Detroit Red Wings harmadik 11-gyel.
A St. Louis döntős szereplése csodaszámba megy: a gárda novemberben a rossz rajt miatt edzőt váltott, Craig Berube vette át Mike Yeo helyét a padon, és január 3-án még a mezőny utolsó helyén állt. Ezután viszont 45 mérkőzésből 30-at megnyert, bejutott a rájátszásba, ahol előbb a Winnipeg Jets (4-2), majd a Dallas Stars (4-3), végül pedig a San Jose Sharks (4-2) együttesét búcsúztatta.
A Bostonnak is volt olyan mérkőzése a mostani playoff-ban, amikor kieshetett volna: az első körben a Toronto Maple Leafs már 3-2-re vezetett összesítésben, ám a Bruins megnyerte a hatodik és hetedik találkozót. A Columbus Blue Jacketset 4-2-vel, a Carolina Hurricanest pedig 4-0-val ejtette ki.
A menetelés során a Boston elsőszámú csatársora, Brad Marchand, David Pastrnak és Patrice Bergeron fantasztikusan játszik, különösen emberelőnyben hatékony a trió. A védelem fordulóról fordulóra javult, míg a kapus Tuukka Rask szenzációs formában véd, eddig ő a playoff MVP-je.
A rivális kapusa, Jordan Binnington januárban lett NHL-játékos, addig a tartalékok között szerepelt, ám azóta kirobbanthatatlan, és újoncként a posztját érintő minden létező klubrekordot megdöntött. A Blues ereje a csapategységben – mind a négy sora képes gólokat szerezni – és a kőkemény testjátékban, agresszív védekezésben rejlik. Az új edző, Berube az NHL történetének hetedik legszabálytalanabb játékosa volt, és ezt a harcmodort sikerült átültetnie csapata játékosaiba is. Viszont ha sok szabálytalanság csúszik a játékba, akkor a Boston emberelőnyös sora azt kihasználhatja.
Az Egyesült Államokban, illetve Kanadában csak ez a két város mondhatja el, hogy mind a négy kiemelt sportágban (amerikaifutball, baseball, kosárlabda és jégkorong) megütközött egymással döntőben. Ez lesz a 11. ilyen jellegű Boston-St. Louis finálé, előbbi 7-3-ra vezet. Ráadásul a négy sportágból már kettőben a Boston a címvédő: az NFL-ben a New England Patriots, MLB-ben pedig a Boston Red Sox.
A döntő magyar idő szerint kedden hajnali 2 órakor kezdődik, az egyik csapat negyedik győzelméig tart. Legkésőbb közép-európai idő szerint június 13-án avatnak bajnokot. Az első két mérkőzésnek, és az esetleges ötödiknek, valamint hetediknek Boston ad otthont. Az alapszakaszban a Bruins a két összecsapáson három pontot szerzett a Blues ellen: január 17-én otthon 5-2-re győzött, míg február 23-án idegenben szétlövésben 2-1-re kikapott.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!