Mészáros Eszter kvótát szerzett a 2020-as tokiói olimpiára vasárnap a Münchenben zajló sportlövő-világkupán, miután a hatodik helyen végzett női légpuskában. A verseny eredményközlője szerint Mészáros a selejtezőben 630,2 körrel végzett, és a hetedik helyen jutott be a nyolcas fináléba, ahol végül 162,8 körrel a hatodik helyen zárt.
Miután azonban az előtte végzők közül csak az ötödik román Laura-Georgeta Comannak nem volt eddig kvótája, ezért a versenyen gazdára talált két olimpiai kvótából a másodikat Mészáros kapta meg.
Mészáros a magyar szövetség honlapjának elmondta: ez élete legboldogabb hatodik helyezése. Hozzátette: már a selejtező első sorozatát követően érezte, hogy nagyon jó eredményt érhet el.
“Ennek ellenére a 630,2 kör nem egyéni csúcs, mert lőttem már ennél jobbat egyszer egy tizeddel, egy másik alkalommal pedig 1,1 körrel” – nyilatkozta. Elárulta: azok hazai versenyek voltak, viszont nemzetközi viadalon korábban még nem teljesített ilyen jól.
“Az alapverseny első sorozatát látva lassan, megfontoltan lőttem. Nem tagadom, hogy a döntő előtt kicsit izgultam, hiszen tudtam, hogy szerencsés esetben a hatodik helyezés is elég lehet az olimpiai kvótához” – mondta a gödöllői Török Ignác Gimnázium (TIG) egyesület versenyzője.
A szövetségi kapitány, Győrik Csaba szerint Mészáros Eszter nagyon nagy tehetsége a sportágnak, pedig még nagyon fiatal és alig két éve lő. A szakvezetés azonban ezek ellenére hitt abban, hogy képes megszerezni az olimpiai kvótát.
“Teljesítményének az értékét csak növeli, hogy a müncheni világkupa a valaha volt legnagyobb sportlövőverseny, hiszen 96 ország 987 versenyzője indult el rajta” – hangsúlyozta. Elárulta: a 17 éves sportlövő edzője, Szucsák László másfél éve egy gödöllői viadalon rámutatott Mészáros Eszterre, majd azt mondta neki: “ez a lány ki fog jutni az olimpiára”.
A 149 fős mezőny másik két magyar indulója közül Dénes Eszter 625,7 körrel a 35., míg Horváth Lea 624,9 körrel az 55. helyen végzett a selejtezőben.
A versenyt az indiai Apurvi Chandela nyerte meg, aki 633,0 körrel már a selejtezőben is a legjobbnak bizonyult, a döntőben pedig 251,0 körrel győzött.
A magyar sportlövők közül korábban már a puskás Péni István, valamint a pisztolyos Major Veronika szerzett olimpiai kvótát. A három sportlövőn kívül további két magyar, a vitorlázó Berecz Zsombor és Érdi Mária szerezte már meg a jövő évi olimpiára az indulási jogot.

CÍMLAPKÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ!

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!