Álmaimban Amerika visszainteget – cseng fülünkben az ismerős sláger. Az AD Stúdió dallamaival lehetne talán leginkább összefoglalni jelenleg Tóth Árpád helyzetét. A 33 éves erőemelő ugyanis kemény munkával elérte, hogy részt vehessen a legjobbak számára kiírt versenyen. Egyetlen gond – ami keresztülhúzhatja számításait – a helyszín. A megmérettetésnek ugyanis Chicago ad otthont, ahová csak a legerősebbeket várják.

Ha egy világbajnok felfigyel egy feltörekvő tehetségre, az mindig jót jelent. Már pedig ez történt pályafutása elején Árpival, akit Mészáros Tibor erőemelő világbajnok karolt fel és irányításával készült. A megfelelő pillanatban pedig elindult első komolyabb nemzetközi versenyén, amit annak rendje és módja szerint meg is nyert. Lehet nincs is olyan messze az az Amerika?

Hosszú út volt az aranyéremig?

– Meglehetősen, hiszen gyerekfejjel még csak a labdarúgás bűvöletében éltem. Amatőr szinten közel két és fél évtizedig pedig még űztem is. Az erőemeléssel menet közben találkoztam, amikor a rendes edzések mellett konditerembe is jártam. Aztán kezdett felcserélődni a fontossági sorrend. Akkor jött el a váltás időszaka.

Segített a döntésedben, hogy a világ egyik legjobb edzője szúrt ki magának?

– Eleinte csak egyedül készültem, majd szóba elegyedtünk Mészáros Tiborral, aki rengeteg tanáccsal látott el. Eljutottunk odáig, hogy irányításával készültem, edzettem. Közel három és fél éve dolgozunk együtt, rengeteget köszönhetek neki. Biztos vagyok benne, hogy nélküle nem sikerült volna felhúzásban eljutnom erre a szintre.

Miben mutatkozott meg ez a fejlődés?

– Ha már a számokra vagy kíváncsi elárulom, hogy 75 kilogramm voltam egykor, mára 117 kilogramm lettem. A fogások mellett technikai információkra is szert tettem. Szinte lehetetlen lenne mindent felsorolni, olyan sok mindet értünk el együtt.

Emlékszel még az osztrák versenyedre?

– Természetesen. Bruck an der Leithában rendezték az Austrian National & International Cup 2019-WUAP nemzetközi versenyt. Az open kategóriában, 110 kilós súlycsoportban 250 kilót teljesítettem felhúzásban. Ez pedig aranyérmet jelentett, ami akkor is felfoghatatlan siker volt számomra.

Ez az elsőség pedig belépőt jelent egy más világba is…

– Chicago ad otthont a 2019-es WUAP világbajnokságnak, ahová a legjobbakat várják. Az Ausztriában elért sikeremnek köszönhetően meghívót kaptam a versenyre és nagy álmom teljesülhetne, ha egy ilyen nívós sportrendezvényen képviselhetném a hazámat.

Mi lehet a kerékkötője a tervednek?

– Sajnos ez a sportág is – mint a legtöbb hasonló – önköltséges. Szponzorok nélkül nem lehet megoldani még a kontinensünkön zajló versenyeken való részvételt sem. Nevezési és útiköltség, táplálék kiegészítők, felszerelések. Szóval ennek előteremtése nem egyszerű feladat. Reményeim szerint az elért eredmény önmagáért beszél és a támogatók segítségével részt vehetek az októberi világbajnokságon.

Mennyi időt fordítasz felkészülésre?

– Szinte minden nap akad elvégzendő feladat. A kemény edzés részére heti 3-4 nap jut, mindezt munka és család mellett. Nem egyszerű feladat, de nagyon szerencsés vagyok. Szerető család, baráti kör vesz körbe és jó érezni, hogy hisznek bennem, támogatnak.

Milyen eredményt tűztél ki célul?

– Mészáros Tibor ebben is az origóm, akinek a nevéhez fűződik a 408 kilós Guinness rekord. Igaz volt egy 425 kilogrammos – nem hivatalos – csúcsa is, de ez számomra felfoghatatlan. A kemény munkában viszont hiszek és nagyon elégedett leszek, ha három éven belül 300 kilogramm körüli eredményt érhetnék el. Ezzel a teljesítménnyel az open kategóriában bizony éremesélyes lehetnék a legtöbb versenyen.

Mivel is lehetne zárni egy ilyen beszélgetést: kívánjuk, hogy érd el az álmaid és találjanak rád azok, akik segíteni szeretnének utadon.

– Köszönöm szépen.

(Aki szeretné támogatni a gencsi fiatalembert az a Hungarysporton vagy a közösségi oldalon keresztül tud kapcsolatba lépni az erőemelővel! Segítsünk együtt Árpinak!)

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!