Szombathelyen nem ismeretlen a saját testsúlyos edzés valamint a street workout, amely egyre több követővel büszkélkedhet. Aki ezeket a sportágakat ismeri, bizonyára hallott már a Hard Bar Strong elnevezésű amatőr sportcsapattal, akik egy szűk baráti társaságként indulva dacoltak a gravitációs törvényekkel és látványos elemekkel rukkoltak ki.

Lelkes András egy jeles képviselője ennek a sportágnak, holott gyermekként még csak nem is hallott a street workoutról. Most mégis ott lesz a legismertebb versenyzők között, hiszen Oroszországban találkoznak a legnagyobbak, hogy kiderüljön ki a világ legjobbja. Pskovban rendezik ugyanis a világbajnokságot, azaz a STREET WORKOUT POWER AND STRENGTH WORLD CHAMPIONSHIP 2019-et, ami augusztus 24-én startol.

A szimpatikus magyar versenyzővel ültünk egy asztalhoz, hogy bepillantást nyerhessünk a kulisszák mögé. Mennyi időt kell edzésre fordítani, hogy a legnagyobbak közé érhessünk és egyáltalán miért választ manapság egy fiatalember ennyire megterhelő sportágat?!

Ha jól tudom az egész életed behálózta a sport. Mégis hogy köt ki egy fiatal ennél a sportágnál?

– Valóban sport centrikus életet éltem a kezdettől fogva. Jelenleg az egyetemen is rekreáció és egészségfejlesztés szakon tanulok, ami azt jelenti, hogy később is ezzel szeretnék foglalkozni. Az örökmozgó lét pedig gyerekkoromtól kezdve jelen volt. A számítógépek világa nem igazán fogott meg és 14 éves korom körül keresni kezdtem, hogy mi az ami érdekel. A harcművészet nagyon magával ragadott és kung-fuzni kezdtem, amit Németh János segítségével kezdtem elsajátítani.

Hogy kapcsolódott ehhez például a saját testsúlyos edzés?

– A funkcionális edzést menet közben próbáltam ki, illetve egészítettem ki a tréningeket. Aztán menet közben ebből nőtte ki magát a jelenlegi helyzet. A Street workout-féle irányvonalat végül a VargArénában próbáltuk minél magasabb szintre vinni. Ott edzettünk, a látott vagy hallott elemeket begyakoroltuk a barátaimmal (az Olad Crew tagjaival – a szerk.).

Aztán egyénileg kezdted képezni magad…

– Igen, egyrészt a hely és időhiány korlátozta a lehetőségeket. Így megpróbáltam otthoni körülmények között továbbfejleszteni magamat. A szertornában látott elemeket vettem elő és kiegészítettem egy kis kettlebellel, súlyzózással. Innen pedig tényleg csak egy ugrás volt a street lifting.

Aki esetleg nem ismeri a street workout sportágat, hogy ismertetnéd meg velük?

– Rendkívüli fizikai erőt megmozgató és látványos elemekre építő sportágról van szó. Ezt két nagy csoportra lehet bontani. A freestyle jóval ismertebb, a szó árulkodó is, hogy sokkal kötetlenebb és talán látványosabb is. A másik ága a street lifting, ami sokkal több erőt igényel, köszönhetően, hogy plusz súlyokat akasztanak a versenyzőkre.

Hiába a felkészülésed, mégsem úgy alakult, ahogy tervezted. Mi történt?

– A felkészülést követően az országos bajnokságon szerettem volna nyerni, ami egy selejtező is volt a világbajnokságra. Az országos versenyt megnyertem, csak sajnos a vb-selejtezőt nem tartották meg. Ezt követően nyílt nevezéssel jelentkeztem a vb-re. Mielőtt valaki legyintene erre a formára elárulom, hogy nagyon komoly feltételeket kellett teljesíteni. Videókat – több nézetből – kértek a jelentkezőktől és mindent a legapróbb részletekig kötelesek voltunk bemutatni. Nem volt könnyű feladat ez sem…

Mi várható Oroszországban?

– Nehéz versenyre számítok. A +80 kilogrammosok mezőnyében indulok. A feladat nagyon egyszerű. 32 kg súllyal húzódzkodást, 48 kilóval tolódzkodást és guggolni 100 kilóval fogok, lehetőleg minél többször. A magyar színeket négyen képviseljük, a szövetségünk pedig nem igazán hisz bennünk, így minden felmerülő költség minket, versenyzőket terhel.

Hol tartasz most a felkészülésben?

– Szerencsére jól állok, a 16 hetes felkészülés hajrájában vagyok. Ami pedig a hátteret illeti, elfogadták a jelentkezésem, regisztráltak a versenyzők között. A nevezési díjat elküldtem, míg a vízumot és útlevelet is intézni kellett. Bízom benne, hogy sikerül kihozni magamból a maximumot és éremmel térhetek haza Oroszországból.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!