A férfiaknál négy, a nőknél egy magyar elitversenyző indul a triatlonosok és paratriatlonosok világbajnoki sorozatának csütörtöktől vasárnapig tartó svájci döntőjében, amelyben Bicsák Bence célja a dobogó.

    A magyar csapat versenyzői létszáma 16 fő, az elit mellett az U23-as és a junior korosztályban, valamint a paratriatlonosoknál is lesz magyar induló Lausanne-ban. A legjobb magyar eredmény Bicsák Bencétől várható, aki a két héttel ezelőtti, tokiói olimpiai tesztversenyen hetedik lett. A triatlonos az MTI-nek elmondta: nem okozott számára gondot az időeltolódás miatti átállás, már csak azért sem, mert Keletről érkezve ez mindig könnyebb.
“Így most még azt is kitaláltuk az edzőmmel, hogy az utazást követően nem rápihenek a vb-döntőre, hanem edzésben maradok, méghozzá kemény edzésben” – nyilatkozta. Hozzátette: sérülései miatt nem teljesen egészséges ugyan, mégis jó formában érzi magát.
“Fáj az Achilles-ínam, a sarkamon pedig jóformán nincs bőr. Az sem megy egyszerűen és fájdalommentesen, hogy felvegyem a versenycipőmet” – mondta Bicsák, aki mindezek ellenére nem enged a célkitűzéseiből.
“Összetettben a 11. vagyok, és valószínű sikerül a legjobb tíz között zárnom a vb-szezont. A szombati fináléban szeretnék dobogós helyen végezni, mindig ez a célom, bárhol állok rajthoz. A mostani vb-döntő kapcsán, mondjuk, emellett még az is, hogy végre sallangmentes versenyem legyen. Ne érjen semmilyen balszerencse, valamint a visszafogottabb kezdés után ne kelljen magam megint a sírból visszaküzdenem. Mert egyik és másik is előfordult velem mostanában párszor” – tette hozzá.
Lipták Tamás, a magyar szövetség (MTSZ) szakmai igazgatója az MTI-nek elmondta: miután Bicsáknak a lausanne-i pálya az egyik kedvence, és térdsérülésből visszatérve jól sikerült a tokiói szereplése, így ezúttal is jó eredményre számítanak tőle. Az elitben induló további magyarokkal kapcsolatban megemlítette: Dévay Márknak a stabil úszása sokat érhet egy esetleges szökésben, Tóth Tamást és Faldum Gábort pedig a középmezőnybe várja. A nőknél Kovács Zsófia rövid versenyszünetet követően tér vissza, így a szakmai igazgató leginkább abban bízik, hogy hasznos és eredményes volt neki az edzőtáborban elvégzett munkája.
“Az U23-as mezőnyben a tavalyi junior világbajnok Lehmann Csongor debütál, nem lenne csoda, ha a legjobb tíz között végezne, de elsőévesként nagyon nehéz dolga lesz. Lehmann Bencétől, valamint a lányoktól, Putnóczki Dorkától és Sárszegi Noémitől a középmezőny a reális elvárás” – nyilatkozta. Hozzátette: a junioroknál szinte mindenkiben benne van a kiugró eredmény, a paraversenyzők célja pedig elsősorban a pontszerzés lesz az olimpiai kvalifikációs versenyben.
A lausanne-i finálé a nyolc állomásból álló vb-sorozat utolsó viadala, melyen emelt pontszámokért küzdenek. A nőknél a tavalyi ezüstérmes amerikai Katie Zaferes 4925 ponttal listavezető, míg a férfiaknál a tavalyi döntő győztese, az akkor összetettben második francia Vincent Luis (4180 pont) áll az első helyen, a címvédő spanyol Mario Mola (3783 pont) előtt.
A szervezők több mint négyezer, többségükben amatőr triatlonost várnak a helyszínre, ahol a hivatalos ITU-versenyszámok mellett több szakágban és kategóriában hirdetnek győztest. A legnagyobb csapattal, több mint 600 triatlonossal az amerikaiak és a britek érkeztek Lausanne-ba, a rendező svájciak indulói létszáma 300 fölött lesz, míg a kanadai és a mexikói csapat megközelíti ezt.

A magyar indulók:
férfiak:
elit: Bicsák Bence, Dévay Márk, Faldum Gábor, Tóth Tamás
U23: Lehmann Bence, Lehmann Csongor
junior: Dévay Zsombor, Karai Levente, Kiss Gergely
PTS5: Boronkay Péter
nők:
elit: Kovács Zsófia
U23: Putnóczki Dorka, Sárszegi Noémi
junior: Ferenczi Nikolett, Horváth Karolina
PTS5: Lévay Petra

A magyarokat érintő program:
péntek:
U23 férfi és női, junior fiú és leány
szombat:
elit férfi és női
vasárnap:
nyílt (U23/junior) vegyes váltó, PTS5 férfi és női

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!