Az atletika.hu tudósítása szerint a házigazda Szombathelyi Dobó SE a XI. Németh Pál Emléknap keretében rendezte meg a IV. Németh Pál Memorialt, amely emléket kívánt állítani a szombathelyi dobó iskola megteremtőjének, a Dobópápának, aki élete és edzői munkássága során kivételest, maradandót, örököt alkotott.

A szakportál arról is beszámolt, hogy az emlékverseny idén szintet lépett, így nyolc esztendő után ismét világsztár dobóatléták mérhették össze tudásukat a Sugár úti Atlétikai Centrumban. A két fő (nemzetközi) versenyszámot – női és férfi kalapácsvetés – megelőzően is bőven akadt program: kedd túlzás nélkül a kalapácsvetés ünnepe volt Szombathelyen, ugyanis a legkisebbektől a nagyobbakon át egészen a profi élversenyzőkig mindenki dobókörbe lépett, a sztárokon kívül a fiatalok is megmutathatták tudásukat.

A jövő reménységei és a legkisebbek közül sokan életük legjobb eredményének örülhettek, a délelőtt folyamán egyéni csúccsal győzött többek között Füredi Dániel (77.03 m), Szabados Ráchel (42.69 m) vagy épp Laczó Lilla (24.18 m). Utánpótlás korosztályban pályára léptek a szombathelyi tehetségek is, így a két EYOF-döntős, Giczi Eszter és Katavics Balázs, az idei U20 kontinensbajnokságon negyedik Varga Donát, valamint két ifjúsági olimpikon, Rajczi Bianka és Doma Benedek.

Délután pedig a világ legjobb kalapácsvetői következtek, világbajnoki erősségű mezőny mérkőzött meg a pontokért, helyezésekért.

Az IAAF Hammer Throw Challenge szombathelyi állomásán női kalapácsvetésben győzött 74.80 méterrel az amerikaiak olimpiai nyolcadikja, DeAnna Price. A dobogóra a francia Európa-bajnoki ezüstérmes Alexandra Tavernier (71.84 m) és a lengyelek oimpiai hetedikje, Joanna Fiodorow (69.64 m) állhattak fel. A legjobb magyar az Európa-bajnoki 9., már biztos tokiói olimpiai induló, Gyurátz Réka lett, aki 68.71 m-rel hatodikként zárt.

Zárásként a férfi kalapácsvetés tette fel a koronát az emlékezetes versenynapra, ugyanis a számot magyar versenyző, az Európa-bajnoki bronzérmes, már biztos olimpiai induló, Halász Bence nyerte, idei legjobbjával, 78.54 méterrel. A többszörös magyar bajnok kalapácsvető első Hammer Throw Challenge győzelmének örülhetett.

– Nagyon jó érzés volt végre újra 78 méter felett dobni. Ez jobban esett, mint a győzelem! Természetesen egyre közelebb érzem magam a 80 méterhez. Mar nagyon érzem magamban,  az egyéni csúcs bármikor kijöhet – nyilatkozta weboldalunknak a bajnok.

 

Őt 77.51-gyel a lengyelek olimpiai és világbajnoki bronzérmes menője, Wojciech Nowicki és a 76.83-ig jutó francia világbajnoki negyedik Quentin Bigot követte.

A részletes eredményeket ITT lehet böngészni.

A verseny után Németh Pál mellszobrát koszorúzták meg a család tagjai, a Dobó SE sportolói, az emlékverseny résztvevői és a szombathelyi közélet képviselői.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!