A Hungarysport hasábjain már találkozhattak olvasóink Lelkes András nevével. A tehetséges vasi sportolóval készült interjúnk azt boncolgatta, hogy a küzdősportok szerelmese hogy talált rá a street workoutra és milyen magaslatokig lehet eljutni. Hosszú felkészülést követően aztán augusztus végén útra kelt András, hogy többedmagával Oroszország felé vegye az irányt, ahol a Power and Strength 2019. elnevezésű világbajnokságot rendezték.

– Hosszú és fáradtságos, ugyanakkor inspiráló és tanulságokkal teli út végére értem. Szövetségi kvalifikáció híján, nyílt nevezéssel indultunk versenytársaimmal – Nagy Dániellel és Török Róberttel – a nemzetközi megmérettetésen. Az orosz szervezők az általunk küldött prezentációkat elfogadták, így jogosultságot szereztünk a versenyen való indulásra.

Az igazi nehézségek csak később adódtak. Jelentős időt vesztettek a sportolók a szövetségi kvalifikáció lehetőségére várva, és ez a szponzorációs mozgásteret döntő mértékben redukálta. Szomorú képet fest a valóság, hiszen sportszövetségi kvalifikáció nélkül szponzort találni szinte lehetetlen. Hiába az elszántság, a kemény felkészülés nem veszik komolyan a sportolókat.

– Szerencsére azonban mindig vannak kivételek, akik ebben a sajátos helyzetben is tudásukhoz, anyagi lehetőségeikhez mérten támogatást nyújtottak a felkészülés, utazás és a verseny alatt. Gondolok itt elsősorban a Bestrong Kondiparkra.  Örök hála és köszönet érte, nélkülük nem sikerült volna idáig eljutnom!

Lelkes András először a tavalyi világbajnokságon már tapasztalatot szerzett magyar versenyzőkkel vette fel a kapcsolatot és kérte segítségüket a felkészüléssel kapcsolatban. Az önzetlen tanácsoknak köszönhetően még kerekebb képet kapott a vasi sportoló a rá váró próbatételekről és felkészülést is ennek szellemében lehetett felépíteni.

– Márciusban kezdtem a több hónapon át ívelő alapozó edzéseket – heti 5 tréning – munka mellett. Ekkor már biztos voltam benne, hogy önerő nélkül nem tudom finanszírozni az utat. Fizikai jellegű munkáról lévén szó legtöbbször fáradtan, kimerülve estem be az edzőterembe, ami nem éppen az elérni kívánt cél felé mutatott.

Aztán elérkezett az augusztus és szerencsére szép lassan, de összejött a pénz. Ez néhány támogatónak, versenyző családjának volt köszönhető, de természetesen önerő is szükséges volt, hogy a cél megvalósuljon. Némi izgalom árán András aztán megkapta a kiutazáshoz nélkülözhetetlen vízumot is.

– Több mint 31 órás autóút után három órás orosz határátlépési procedúrát követően, egy dísztárcsával szegényebben, de nagy várakozásokkal érkeztünk meg négy társammal Pskovba augusztus 23-án reggel 9 óra körül. Elfoglaltuk a szállást, pihentünk valamennyit, majd bejártuk a rendezvény helyszínét. Másnap délelőtt mérlegeltem 88 kilóval (nehézsúly).

A verseny délben kezdődött 15 nemzet képviselőinek részvételével. A vasi versenyző súlycsoportja este 8 órától bizonyíthatott. Első körben húzódzkodni kellett +32 kg súllyal. A gyakorlatok között maximum 2 másodperces pihenőkkel. A bírók 10 eredményes ismétlést ismertek el. Majd következett a tolódzkodás. A +48 kg súllyal, 2 másodperces ritmusban 21 eredményes ismétlést sikerült teljesítenie Andrásnak. Végül a guggolás zárta a sort. A 100kg+5kg szorítóval ellátó súllyal 2 másodperces szünet engedélyezése mellett 46 ismétlésig jutott a vasi erősember. Ezzel az eredménnyel pedig világbajnoki második lett Lelkes András.

– Eddigi életem egyik legmeghatározóbb élménye volt és a dobogó második fokáig repített. Úgy érzem ennyi volt bennem, mindent kihoztam magamból, amit tudtam. Elégedett és nagyon boldog vagyok. Ráadásul hihetetlen jó tapasztalatszerzés is volt a további építkezéshez. Valamint szeretnék gratulálni Daninak és Robinak a lenyűgöző teljesítményükért! Nagyon odatették magukat! Remélem sok ilyen közös utunk lesz! Megtiszteltetés volt számomra hogy ilyen sportemberek oldalán harcolhattam!

Mi pedig büszkék vagyunk rád András és köszönjük, hogy öregbíted hazánk és régiónk hírnevét!

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!