A kiutazás előtt az atletika.hu szakportál tette közzé, hogy ifejezetten jót tett Pars Krisztián és Halász Bence kapcsolatának a dohai VB előtt egy héttel befejeződött portugáliai edzőtábor, amelynek célja a formába hozás volt. Eddig sem voltak rosszban, de az olimpiai bajnok Pars másfél éves eltiltási kényszerszünete alatt eltávolodtak egymástól, igaz, nem is akadt sok közös dolguk. A még csak 22 éves ifjú titán ment előre, és tavaly a berlini Európa-bajnokságon bronzérmet is nyert, miközben a 37 éves dobóveterán otthonában számolta a lassan múló napokat.

– Krisztián újra acélos, minden mozdulata azt sugallja, hogy ég benne a bizonyítás vágya, egyre szebben és nagyobbakat dob, ha csak rajta, az ő akaratán múlna, szerintem jól odacsördítene a legjobb kalapácsvetőknek is. Viszonylag jól viseli a térdfájdalmait, de amilyen konok és elszánt, ki fogja húzni a világbajnokság végéig, amely után viszont menthetetlenül újabb műtét vár rá. Már nem is tudjuk számon tartani, hogy hányadszor kell műteni – nyilatkozta a szombathelyi klubtársáról, egyben nagy ellenfeléről dicséretes bajtársiassággal Halász Bence az SzPress Hírszolgálatnak.

Halász 2014 óta hatalmas lépésekkel halad előre, és ezt az érmes helyezései is bizonyítják. Nankingban ezüstérmes lett az ifjúsági olimpián, utána 2015-ben megnyerte a junior Európa-bajnokságot, ugyanebben a korosztályban egy évvel később a világbajnokságot is, és nem adta alább 2017-ben, az U23-as Európa-bajnokságon sem. Ez után következett a berlini „felnőtt” Európa-bajnokság, ahol a kalapácsvető mezőny legfiatalabb tagjaként a két lengyel nagyágyú, Nowicki és Fajdek mögött nagyot küzdve a harmadik helyet érdemelte ki.

Az idei világranglistát – aligha érdemtelenül – éppen ez a két lengyel dobóóriás vezeti, Wojciech Nowicki tekintélyt parancsoló 81.74 méterrel, a zsinórban háromszor világbajnokságot nyert Pawel Fajdek pedig 80.88-cal. Rajtuk kívül egyik ellenfelük sem dobott az idén 80 méternél nagyobbat, a rangsorban Halász a hatodik (78.54), a kihagyás miatt hatalmas hátrányt ledolgozni igyekvő Pars pedig a harmincadik, 75.97-es idei legjobb dobásával.

– Nem esküdnék meg arra, hogy Dohában olyan sorrend alakul ki, mint ami a rajt előtti világranglistán olvasható – folytatta nyilatkozatát Halász Bence, akinek az idei felkészülését klubtársához hasonlóan több akadály nehezítette.

– Mindig is azon a véleményen voltam, hogy az idény közben elért nagy eredményeket az év legrangosabb eseményén újabban egyre nehezebb  bizonyítani. Több ok miatt is, de ezeket most nem sorolnám. Ami engem illet, én sem tudom mindig kihozni magamból azt az eredményt, ami egészen biztos, hogy bennem van, mert rossz szokásom elizgulni a döntőt. A jó hír viszont az, hogy az idény második felében sikerült elkapnom a fonalat, amit most nem is engedek ki a kezemből. Bízok abban, hogy Dohában sikerül kihomorítanom, ahogy azt fogcsikorgatva Krisztián is meg tudja tenni. Versenyeztem Japánban már eszméletlen hőségben, de arra kell felkészülni, hogy Dohában még az esték is pokolian melegek lesznek. Ez van, minél kevesebbet foglalkozunk ezzel a gonddal, annál könnyebben tudjuk átvészelni a szokatlan körülményeket. Arról nem is beszélve, hogy a kalapácsvetés döntőjét a múltban soha nem rendezték meg olyan késői időpontban – október második napján – mint 2019-ben. A feladat tehát nem egyszerű, mégis úgy megyek neki a világbajnokságnak, hogy büszkén térhessek haza. Remélt eredményről és megcélzott helyezésről már csak azért sem teszek említést, mert eddig szinte minden alkalommal mellé trafáltam, ha elkiabáltam a szerencsémet – mondta befejezésül a szombathelyi Dobó SE olimpiai reménysége.

Halász Bence, az elmúlt három esztendő országos bajnoka második világbajnokságán lép dobókörbe. Nyár elején olimpiai kvótát is szerzett.

– Vasárnap hajnalban indultunk Dohába. Előtte nap, szombaton még otthon dobtunk egy utolsót, ma, hétfőn még tonizálni fogunk. Igyekszem Réka pénteki szerepléséből azt hasznosítani, hogy bátran kell odállni és hinni magamban. Nagyon jó formában érzem magam, hiszen mindent megcsinàltam egész évben, amit kellett – ezt már a hungarysport.hu megkeresésére válaszolta Bence, majd gyorsan hozzátette, hogy a dohai dobókör a hírek szerint elég gyors, ez pedig segíthet nekünk.

A két szombathelyi kalapácsvető közül Halász Bence kedden magyar idő szerint 15.30-kor, Pars Krisztián pedig 17 órakor kezdi meg selejtező sorozatát, a VB döntőt szerdán 20.40-től bonyolítják le.  

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!