A tegnapi nap során Lettország legjobbjait fogadta Szombathelyen a magyar női labdarúgó válogatott, amely eddigi három Eb-selejtezős mérkőzésén csupán 1 pontot szerzett (Szlovákiában egy 0:0), ám ezúttal kinyílt a gólzsák. 

Az egész napos esőzés miatt szinte állt a víz a Haladás pályáján, ám a lányokat ez sem zavarta meg, rögtön támadólag léptek fel már az első perctől kezdve.

A kapuban a Haladás-Viktória együttesét erősítő Bíró Barbara kapott lehetőséget ezen a találkozón, sőt, még egy szombathelyi hölgy is ott volt a kezdőben Rácz Zsófia személyében, Horti Boglárka viszont ezúttal nem lépett pályára.

Egy végletekig kijátszott támadás végén már a 13. percben megszerezte a vezetést válogatottunk, Jakabfi Zsanett passzolt végül az üresen tátongó kapuba.

Rengeteg lehetőséget alakítottunk ki, Vágó Fanninak viszont ezen a napon csak a gólpassz jött össze, a 31. percben büntetőt hibázott, és több lövését is remekül védte a lettek hálóőre.

A félidő előtt aztán Zeller óriási gólt szerzett, körülbelül 25 méterről lőtte ki a felső sarkot.

A második etapra igyekezett frissíteni csapatán Markó Edina, továbbra is támadásban maradt csapatunk, a lettek csak elvétve jutottak el a kapunkig.

Egy szöglet utáni kavarodás után az 56. percben Fenyvesi volt eredményes (első válogatott gólját szerezte), igaz a góljához az is kellett, hogy a közeli lövése irányt változtatott egy védőn, becsapva ezzel Ibragimova kapust.

A 77. minutumban Pusztai Sára révén aztán negyedszer betalált a magyar csapat, amellyel végleg lezárta a találkozót.

Izgalmakból azonban jutott az utolsó 10 percre is, a lettek egy vitatható eset után büntetőhöz jutottak, Papp becsúszását a játékvezető szabálytalannak ítélte meg, második sárgával pedig ki is állította a magyarok védőjét.

Bíró Barbarán azonban nem lehetett kifogni a mai napon, Miksone büntetőjét a kapufára tolta a Viktória hálóőre. Úgy tűnik a Haladás Sportkomplexumban nem szerencsés büntetőt elvégezni.

A találkozón több gól nem született, így a magyar csapat 4. mérkőzésén megszerezte első győzelmét az Eb-selejtezőkön, a lányok pedig ebben az évben már nem is lépnek pályára tétmérkőzésen.

Markó Edina szövetségi kapitány így értékelt a 4:0-ás győzelmet követően (mlsz.hu):

– Mindig nehéz, amikor egy gyengébb ellenféllel szemben diktálni kell a ritmust és folyamatosan kezdeményezni kell. Megbeszéltük a szünetben, hogy itt most nincs mese, az a feladatunk, hogy támadjunk, gyorsítsuk a tempót a vizes talaj ellenére. A mai eredményt nem szabad túlértékelni, tudjuk, hogy mennyi munka van még hátra, de egyértelműen előre haladunk. Összességében nagyon örülök a mai győzelmünknek, amely ennek egy lépése.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!