A „Szombathely Sportjáért Életmű-díj” adományozható annak a személynek, aki hosszabb időn át – de legalább 25 éven keresztül – a testnevelés és a sport területén kiemelkedő tevékenységet végzett, és munkájával közmegbecsülést szerzett. Az idei esztendőben teljesen megérdemelten esett a választás a Haladás korábbi játékosára.

Király Ferenc Szombathelyen született. Labdarúgó pályafutását a Haladásban kezdte, az NBI-ben 1970-ben mutatkozott be. 14 éven keresztül, 1984-ig meghatározó játékosa volt a zöld-fehéreknek. Összesen 260 elsőosztályú mérkőzésen lépett pályára, ezeken 30 gólt szerzett. 1975-ben a Magyar (Népköztársaság) Kupa döntőjébe vezette a Halit, ahol végül 3:2-re kikapott csapata (2 gólos előnyről) az Újpesti Dózsától. Ez a meccs azonban nemzetközi kupaindulást jelentett, Király Ferenc gólt is szerzett a KEK-ben, a máltai Valletta csapatának kapuját vette be. Szintén tagja volt az indiai Nehru-kupát nyert Haladásnak, ahol a csapat, mint magyar olimpiai válogatott szerepelt. Labdarúgó pályafutását Ausztriában fejezte be.

Aktív éveiben a Pannonsport kötelékében leginkább tornatermek berendezésével foglalatoskodott, közben 2003-tól fia, a válogatottsági rekorder labdarúgó Király Gábor által alapított Király Sportlétesítmény felépítésén és működtetésén dolgozott és dolgozik napjainkban is. 2006-ban részt vett a Király Sportegyesület alapításában, azóta, 13 éve a több mint 200 labdarúgóval rendelkező utánpótlás műhelyként funkcionáló egyesület elnöke.

Az 1979-ben létrehozott Haladás Öregfiúk szervezetének tagja, amely azzal a céllal jött létre, hogy az aktív labdarúgással felhagyó focisták továbbra is egy közösségben maradva öregbítsék a nagy múltú csapat és Szombathely hírnevét.
Király Ferenc kezdetektől aktív tag, több évtizede résztvevője, szervezője az öregfiúk életének.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!