Hollandia után Spanyolország válogatottja jutott be a döntőbe a Japánban zajló olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokságon. A spanyolok a pénteki második elődöntőben Norvégiát győzték le 28-22-re.
Szoros első negyedóra után a spanyolok Nerea Pena és Cabral Barbosa vezérletével egy 4-0-s sorozattal elléptek ellenfelüktől, a norvégok azonban egy időkérés után újra lendületbe kerültek, így a szünetben ismét döntetlen volt az állás.
A második félidőben megint elhúztak hárommal a spanyolok, mert tartották riválisuk tempóját, töretlen lendülettel támadtak és hatékonyan védekeztek. A folytatásban már hat találat is volt az előnyük, a norvégok pedig a harmadik időkérési lehetőségüket is kihasználták szűk negyedórával a vége előtt.
Még volt hátra nyolc perc, amikor a spanyol csapat határtalan lelkesedéssel és kiváló kapusteljesítménnyel eldöntötte a meccset (27-19), a norvégokon a tapasztalt Heidi Löke becserélése sem segített.
A Bajnokok Ligája-címvédő Győri Audi ETO KC norvég játékosai közül a beálló Kari Brattset egy, az irányító Stine Oftedal két gólt dobott. A Siófok spanyol irányítója, a 30. születésnapját éppen ma ünneplő Nerea Pena négy találattal járult hozzá a sikerhez. A mezőny legeredményesebb játékosa Alexandrina Cabral Barbosa volt hét góllal.
A spanyol válogatott harmadszor játszott vb-elődöntőt, és először jutott a fináléba.

Eredmények:
elődöntő:
———-
Spanyolország-Norvégia 28-22 (13-13)
korábban:
Hollandia-Oroszország 33-32 (16-16)
korábban:
az 5. helyért: Montenegró-Szerbia 28-26 (13-12)
a 7. helyért: Svédország-Németország 35-24 (18-13)

a vasárnapi program:
a 3. helyért: Oroszország-Norvégia 9.30
döntő: Hollandia-Spanyolország 12.30