Múltidéző sorozatunknak ezúttal egy történelmi mérkőzést választottunk. Ehhez viszont először a tavalyi Szilveszter Kupáig kell visszakanyarodni. Ekkor egy gálamérkőzésen összemérte erejét a Haladás és Ferencváros öregfiúk csapatai. A szombathelyi klub kapuját – néhány perc erejéig – Hegedűs Péter védte, aki interjúnkban felidézett egy korábbi rangadót.

Ez a találkozó azért lett az újságíró számára is emlékezetes, mert a hálóőr egyik legkellemetlenebb élményeként idézte fel az 1983. októberi Ferencváros-Haladás összecsapást. Utólag – és látva az akkori beszámolókat – érthető volt a kapus kétsége. Ez a legendás zöld-fehér rangadó pedig nem is ért véget, korábban be kellett fejezni.

A találkozó egyértelmű esélyese a Ferencváros volt. Olyan labdarúgók játszottak ez időtájt a fővárosi alakulatban, mint Zsiborás, Ebedli, Bánki, Murai és Pölöskei. A vendégek viszont mindenképpen pontot szerettek volna elvinni a Fradi otthonából. A félelmetes hangulatról pedig a mintegy hétezer néző gondoskodott.

Pogány és Nagy József küzd a labdáért

A Ferencváros esélyeshez méltó módon kezdte a találkozót. A 15. percben Szántó és Pogány játszott össze, majd utóbbi kiugratta Bánkit, aki a kifutó Hegedűs mellett helyezett a jobb sarokba. Négy minutummal később már kettővel ment az FTC. Koch próbálta tisztára játszani magát, de Vörös fellökte. A megítélt büntetőt Pogány értékesítette.

Nem vett vissza a biztos vezetés tudatában sem a fővárosi csapat. Egymást érték a hazai helyzetek, de gólt a vendégek szereztek. A 39. percben Nagy – egy egyéni alakítás végén – bombázott Zsiborás kapujába. Ez a találat viszont felrázta a vendégeket, így kiegyenlítődött a szünetig a játék és a fordulás után is tartotta magát a Hali.

Hiába fut és csúszik a labda után Zsiborás, Fitos keze az égben, a Haladás egyenlített

Ennek meg is lett az eredménye, mert az 54. percben Hegyi ugratta ki Fitost, aki a leshatárról ugrott meg és a kifutó Zsiborás eszén túljárva egyenlített. A java viszont csak ezután jött. Két perccel az egalizálást követően Hegedűs terült el kapuja előterében. Büki játékvezető azonnal félbeszakította a találkozót. A nézőtéren viszont totális tanácstalanság volt.

Nem értették a szurkolók, miért kellett egy sérült kapus miatt ilyen döntést hozni a sípmesternek. Utána derült ki, hogy a szombathelyi játékos nem önszántából került a földre. Hegedűst egy, a kapu mögötti szektorból behajított metrókocsi kapaszkodó fogantyúja találta fejbe. A sajnálatos történet nem ért véget a játékosok öltözőbe vonulásával.

Molnár Péter, az MLSZ szövetségi ellenőre, a csapatok sportorvosaival valamint egy nézőként érkező igazságügyi orvosszakértő társaságában vizsgálták a kapust. Hegedűs füle tövén óriási seb piroslott, ráadásul a játékos fejfájásról, szédülésről panaszkodott. Bár többen is kórházba akarták szállítani a kapust, végül a csapatbusszal tért haza Szombathelyre.

Az esetről jegyzőkönyvet vettek fel és ennek alapján komoly büntetést helyeztek kilátásba a ferencvárosi klub számára. A háborgó szurkolók egy része viszont nem akart hazamenni, így a klub székháza előtt vertek tanyát. Hegedűs Péter számára pedig ez volt a legkellemetlenebb mérkőzés a pályafutása során. Látva a beszámolókat, fényképeket, teljesen meg tudjuk érteni.

Ferencváros – Haladás VSE 2-2 (2-1) – félbeszakadt

Ferencváros: Zsiborás 6 – Szántó 6, Judik 6, Jancsika 5 – Ebedli 7, Dózsa 5, Bánki 6, Pogány 7 – Murai 5, Koch 7, Pölöskei 5
Vezetőedző: Novák Dezső

Haladás: Hegedűs 6 – Kiss 5, Vörös 5, Fitos 7, Preszeller 7 – Nagy 7, Papp 5, Dobány 5, Hegyi 5 – Szabó 4, Schrőter 4.
Vezetőedző: Török Péter

Gólszerző: Bánki 15′, Pogány (11-esből) 19′ illetve Nagy 39′, Fitos 54′.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!