Az év utolsó hónapja szinte minden sportágban az értékelésé. Az eltelt 12 hónapban elért sikerek és kudarcok összegzésén túl meg kell határozni az elkövetkezendő időszakban elvégzendő munkálatokat is. Így volt ez a Vas Megyei Sportági Szakszövetségek Tanácsának éves utolsó gyűlésén, ahol a számadás mellett elismeréseket is osztottak.

Az egyesület elnökeként Prof. dr. Gadányi Károly köszöntötte a megjelenteket. Beszédében utalt a tanács 1995-ös megalakulására valamint az azóta eltelt időszakban megtett utat is. Ezt követően szakáganként szólaltak fel az elnökök és titkárok, hogy értékeljék a 2019-es esztendőt sportsikerek, gazdasági mutatók türkében.

A Vas Megyei Teke Szövetség képviseletében Németh Lajos osztotta meg gondolatait. Örömmel töltötte el az elnök urat, Győr-Moson-Sopron megyét követően a második legtöbb csapat itt, Vas megyében dolgozik hétről-hétre. Több szakág, így a karate és a természetjáró szövetség is kihangsúlyozta, hogy a szűkös anyagi keretek adta lehetőségek dacára eredményes évet zártak.

Emellett több sportrendezvényt is lebonyolítottak, mindezt sikerrel. Optimizmusának adott hangot Csetényi Sándor, a Vas Megyei Tenisz Szövetség főtitkára, aki a kőszegi versenyzők sikereit említette. A tehetséges sportolók egyébként már az osztrák csapatbajnokikon is rendre szépen szerepelnek. Szóba került még a már megszűnt Haladás teniszpálya, amelynek helyén az új sportkomplexum áll.

Ezt követően Tapolcai Gábor tartott beszámolót. A Vas Megyei Kézilabda Szövetség főtitkára kihangsúlyozta, hogy régiónk 4. helyen áll a lakossághoz viszonyított igazolt játékosok számában. Továbbá kiemelte az SZKKA történelmi sikerét, amely 44 év után ismét élvonalbeli csapatot adott Szombathelynek valamint a nyári Strand Kézilabda döntőjét, melyet Bükön rendeztek.

A Torna Szövetség élére kinevezett Sárai Gabriella következett, aki Kővári József munkásságára elevenítette fel. Az egy perces álló megemlékezést követően az utánpótlás korosztály által elért eredményekről számolt be. Hozzátette, hogy több helyszínen sikeresen beindult a gyerekek képzése és már a felnőtt másodosztályban a SzoESE fiataljai is megmérették magukat.

A súlyemelő szövetség rendkívül eredményes évet tudhat maga mögött. Több szombathelyi verseny lebonyolításán kívül rengeteg érmet szereztek a vasi növendékek. Hencz Kornél és Márkus Erzsébet a közelgő Savaria Kupára is kitért valamint felidézték a 2019-es seregszemléken elért helyezéseket. Polgár Mirjam, Gyürüs Barbara mellett Boros Viktória neve is elhangzott a beszédük során.

A megyei sakk szövetség részéről Csonka Attila érkezett és számolt be a közelmúlt eseményeiről. Megemlítette, hogy a kis települések bajnoksága egyre nagyobb népszerűségnek örved és már a gyerekek képzését is kiváló keretek között végzik – látva a Brenner iskolások eredményeit. Ráadásul a tanintézmény nebulói a felnőttek mezőnyében vesznek részt a bajnoki fordulók során.

Segyevi Sándor örömének adott hangot, hogy Celldömölkön egy minden igényt kielégítő ping-pong csarnokot vehettek birtokban idén tavasszal. Ráadásul a nyári szünidő során a gyerekek rendszeresen élettel telítették meg. Beszámolójában még a vasi eredményeket valamint a régiónkban megrendezett nagyobb versenyeket emelte ki hozzátéve, hogy a szűkös anyagi források ellenére is problémamentesen működik az asztalitenisz szövetség.

A folytonosságot szem előtt tartva fokozatosan építkezik a megyei kosárlabda szövetség. Wagner József elnök a sportág népszerűségét emlegeti és nemcsak az élvonalban szereplő vasi csapatok miatt. Merész vállalásnak tűnt elsőre a B33-as bajnokság megszervezése és lebonyolítása, de minden a lehető legnagyobb rendben zajlott le.

Dr. Andor Ferenc, a Vas Megyei Röplabda Szövetség elnöke a Haladás extraligás szereplését említette, de utalt a fiatalok képzésre valamint a fejlődés lehetőségére is. Beszédében aláhúzta a Csató Béla-emlékverseny fontosságát, amely a lányok és a fiúk számára nyújt megmérettetési lehetőséget. A lebonyolításban a Kereskedelmi Iskola nyújtott segítő kezet.

Varga Jenő a Korcsolya és extrém sport szakágát foglalta össze. Hamarosan Vas és Zala megye karöltve bonyolít le közös sportrendezvényt. A Vargaréna exrtém sportpark mintáját szép lassan több településen s felismerik. Ennek köszönhetően Ják és Celldömölk után Jánosházán is birtokba vehették a fiatalok a extrém parkot. Itt nemcsak korcsolyával, hanem gördeszkával és rollerrel is szenzációs gyakorlatokat mutathatnak be a fiatalok.

Végül a labdarúgás került terítékre, igaz a szövetség már pénteken megtartott éves értékelését. Örömhír, hogy a lakosság mértékéhez viszonyítva – országos mezőnyben – a 3-4. helyen szerepel Vas megye a 7100 igazolt futballistával. Tovább növeli a régiónk hírnevét, hogy megközelítőleg száz csapat harcol bajnoki rendszerben a pontokért.

Ezután a Vas Megyei Sportági Szakszövetségek Tanácsa jutalmazta az év legjobbait. Jutalmat kaptak sportolók, edzők, trénerek, szakmai munkálatokat segítő szakemberek valamint sportújságírók is. Az ünnepi ceremóniát követően pezsgős koccintásra majd állófogadásra került sor, ahol informatív beszélgetéssel fejeződött be a tartalmas délután.

DÍJAZOTTAK LISTÁJA

KIVÁLÓ EDZŐ-DÍJ: Márkus Erzsébet
KIVÁLÓ SPORTVEZETŐI-DÍJ: Hencz Kornél
KIVÁLÓ TESTNEVELŐI-DÍJ: Vargáné Kovács Marietta
KIVÁLÓ TESTNEVELŐI-DÍJ: Fancsali Ferenc
KIVÁLÓ SPORTOLÓI-DÍJ: Boros Viktória
KIVÁLÓ SPORTÚJSÁGÍRÓ-DÍJ: Horváth Erika
KIVÁLÓ SPORTÚJSÁGÍRÓ-DÍJ: Szita Róbert (Hungarysport)

JUTALOMBAN RÉSZESÜLT: Tapolcai Gábor

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!