Az Arsenalt huszonkét éven át irányító Arsene Wenger forradalmasítaná a labdarúgásban használt lesszabályt. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség által a sportág fejlesztéséért felelős igazgatónak megválasztott szakember javaslatát hamarosan megtárgyalhatja a FIFA Szabályalkotó Testülete (IFAB)  – írja  az nso.hu.

A 70 esztendős francia szakember hétfő este Berlinben a 20. Laureus-gálán fejtette ki ötletét a lesszabály módosítását illetően. A jelenleg érvényben lévő útmutatás alapján lesen van egy játékos, ha az ellenfél térfelén bármelyik testrésze – amellyel érvényes gólt szerezhet – közelebb van a védekező csapat gólvonalához, mint az utolsó előtti védő.

Wenger ezt kvázi megfordítaná: elképzelése szerint akkor lenne lesen a támadó, ha az érvényes gólra alkalmas testrészei nincsenek legalább egy vonalban (vagy hátrébb) a védőhöz képest.

Wenger a VAR miatt sürget változást. A videoasszisztens a közelmúltban – főleg a Premier League-ben – többször felháborodást váltott ki a drukkerekből, fontos gólokat érvénytelenített véleményes szituációkban.

„A VAR egyik legerősebb kritikája a lesszabály – idézi a The Guardian Wengert. – Néhány centiméteren múltak leshelyzetek. Itt az idő ezen mielőbb változtatni. Nem jó, hogy lesen van a játékos, mert például az orra – amivel szabályos gólt szerezhet – közelebb van a kapuhoz. Ehelyett a támadó nem lenne lesen, ha van olyan testrésze, amely legalább egy vonalban van a védővel és szabályos gólt szerezhet vele – még akkor is, ha más ilyen testrésze előrébb van. Ez megoldaná a problémát, nem millimétereken múlna egy döntés.”

A Guardian szerint az IFAB február 29-én tárgyalja meg Wenger javaslatát. Ha elfogadják az ötletet, június 1-jén léphet érvénybe az új szabály, azaz a részben budapesti rendezésű Európa-bajnokságon már e szerint cselekedhetnek a játékvezetők.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!