Magyarorzág – Szlovénia 77-75 (16-16, 16-20, 17-18, 28-21)

Eb-selejtező
Szombathely, Aréna Savaria, 3000 néző
V.: Yilmaz (török), Cici (albán), Straube (német)

Magyarország: Váradi 8/6, Vojvoda 15/3, Benke 3, Allen 16, Keller 11/3. Csere: Perl 15/3, Szabó 2, Ferencz 6/6, Horti 1.

 

 

 

Szlovénia: Nikolic 6/6, Muric 6, Prepelic 12, Blazic 18/3, Morgan 16. Csere: Dimec, Hrovat, Rupnik 11/9, Mesicek, Mahkovic 6.

 

 

 

A felmondási idejét töltő szövetségi kapitány, Ivkovics Sztojan együttese annak tudatában kezdte meg a hatmeccses selejtezősorozatot Szombathelyen, hogy a címvédő szlovénoktól öten vannak a keretben a 2017-ben Isztambulban Európa-bajnoki címet szerzett csapatból. Nem jött át Európába ugyanakkor a két legnagyobb sztár, az NBA-ben szereplő Luka Doncic (Dallas Mavericks) és az előző kontinenstorna legjobbjává választott Goran Dragic (Miami Heat). Ami a két csapat egymás elleni mérlegét illeti, mindhárom eddigi tétmérkőzést a rivális nyerte 1996-ban, 1997-ben és 1999-ben. Azóta két felkészülési meccset vívott a két gárda, 2012-ben és 2017-ben is a szlovénok bizonyultak jobbnak.

Az 1. negyedben a Váradi – Vojvoda, Benke, Allen, Keller ötössel álltunk fel. Az első kosár a vendégeké volt, majd Benke emelte rá, de célt tévesztett. Vojvoda egyenlített a 2. percben, majd Allen büntetőzött, 4-4. Keller zsákolása után először vezettünk, 6-4. A negyed felénél magukhoz tértek sajnos a szlovének, Nikolic triplája után már 6-12 volt az állás. Aztán Fepu is beköszönt, 9-12. Hiába, újabb kosarak után, 9-16-nál Ivkovics kapitány időt kért. Keller bepöcizte Váradii lecsorgó labdáját, 11-16. Az utolsó másodpercek a miénk voltak, Allen és Vojvoda kosaraival 16-16.

A 2. negyed Nikolic triplájával startolt, majd begyűjtötte immár 3. személyijét, azonnal le is ült. Allen újabb 4 pontjai után, 20-19-es magyar vezetésnél a szlovén kapitány szakította meg a játékot. A játékrész 2. percében felállva szurkolt 3 ezer magyar, majd Voljvoda duplája tett rá egy lapáttal, 22-19. A negyed közepén felváltva vezettek a csapatok,  majd Allenre fújtak sportszerűtlen a sporik, Rupnik triplája után 24-29 volt már oda. Ivkovics 24-32-nél nyúlt újra bele a meccsbe. Az időkérést követően Prepelic pontjai után először mentek tízzel, 24-34. Perl közelije után Allen is betalált, 28-34-nél szlovén time-out következett. A hajrában feljöttünk, Zozó Vojvoda ziccerét segítette be, 32-36.

A félidő statisztikájából kitűnt, hogy a hazaiak tíz triplakísérletéből csak egy volt sikeres, és a húsz percből csak háromban vezettek. A mezőny legjobbjaként Allen ekkor 11 pontnál tartott.

 

 

A térfélcsere után megint hatpontos lemaradást dolgoztak le a magyarok, elsősorban az olasz Reggio Emiliát erősítő Vojvoda Dávidnak, illetve Perl Zoltánnak köszönhetően. A 3. negyed elején kosárváltás után Keller zsákolásának örülhettünk, 36-38. Aztán Váradi bombasztikus triplája után visszevettük a vezetést, 41-40. Azonnal időt kért a szlovén kapitány. Prepelic azonnal visszaszerezte az előnyt a vendégeknek, amit a játékrész 6. percében Morgan fejelt meg, 41-47. Vojvoda és Fepu kosarai után 46-47-nél is tombolt a publikum. Zozó büntetői után egalizált a magyar válogatott, de a finisben a szlovének akarata érvényesült, 49-54.

A 4. negyedet jól kezdtük, Váradi, majd Perl pontoknak örülhettünk, 53-56 volt 8 perccel a vége előtt. Keller triplája után egy emberként ugrott fel mindenki, 56-56. Hiába, ha baj van, rákapcsolnak, egymás után 2 triplát szórt az Európa-bajnok és már 56-62. Zozó triplája, majd Vojvoda kosara után 64-64 állt az eredményjelzőn az utolsó negyed közepén. Szorult helyzetekben hihetetlen pontossággal dobták a távoliakat, 2 perccel a vége előtt 66-71. Allen büntetői után előbb felzárkóztunk, majd Váradi triplája után a vezetést is átvettük, 72-71, de még 53 másodperc hiányzott. A hajrá a miénk lett, szenzáció, legyőztük az Európa-bajnokot, 76-75!

A végén Benke még bedobott egy büntetőt, egyet pedig direkt kihagyott, hogy lecsorogjon  az utolsó másodperces, 77-75-re  nyertünk. Szenzációs bravúr, legyőztük az Európa-bajnokot!

 

 

MESTERMÉRLEG
Ivkovics Sztojan: – Akkor tudtam, hogy nyerni fogunk, amikor egy szűk kisebbség a helyi kötődésű játékosokat kezdte követelni a csapatba a hajrában. Ilyenkor általában a játékosok összezuhannak, és megtalálják a kifogásokat a vereségre, én viszont biztos voltam benne, hogy ez erőt ad nekünk, és megmutatjuk, hogy csak azért is győzünk! A játékról nem lehet sokat mondani, egyik csapat sem lehetett igazán összeszokva, mi is belementünk egy fizikai harcba. A kapitányságom alatt hét Eb-selejtezőből hetet megnyertünk, azt hiszem, kevés csapat ennyire kiegyensúlyozott.
Radovan Trifunovic:
 – Kétszer is megnyerhettük volna a mérkőzést, de védekezésben középiskolás hibákat követtünk el, ez a győzelmünkbe került. Tudtuk, hogy itt nehéz játszani, láttuk a magyarok litvánok vagy éppen horvátok elleni meccsét, de győzelemmel akartuk kezdeni a sorozatot, sajnálom, hogy nem sikerült.

A nemzeti csapat a 2021-es kontinenstorna selejtezőjében a szlovénokon kívül Ausztriával és Ukrajnával szerepel azonos csoportban, amelyből az első három jut ki a Németországban, Olaszországban, Csehországban és Georgiában sorra kerülő Eb-re.

A kvalifikáció második fordulójában, vasárnap a magyarok az ukrajnai Zaporizzsjában lépnek pályára. A további négy találkozóra novemberben, illetve jövő februárban kerül sor.

Mielőtt azonban erre sor kerülne, nézzük meg, hogyan ünnepelt a magyar csapat csütörtök este.

 

 

 

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!