– A világ legjobb ökölvívója volt, mégis egy rendszer áldozata – mondták róla a nagyszüleink. Papp Laci 94 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot Budapesten, aki a Budapest Bástya és a Vasas öklözőjeként tett szert hírnévre közép-, majd nagyváltósúlyban. Az országban hamar felfigyeltek tehetségére és Adler Zsigmond keze alatt a világ legjobbjává vált.

Tehetségét jól jellemzi, hogy a sportág legnagyobbjai között tartják számon. Rendszerint emlegetik egy lapon Joe Louis-szal, Muhammad Alival vagy épp Mike Tysonnal. Pedig akkora karriert nem futhatott be, mint ismert külföldi társai. Az 1948-as londoni olimpián középsúlyban, 1952-ben Helsinkiben, majd 1956-ban Melbourne-ben nagyváltósúlyban lett aranyérmes.

A triplázásra azóta is csak két kubai ökölvívó volt képes Teófilo Stevenson és Félix Savón. Közben két Európa-bajnoki aranyérmet is bezsebelt, míg hazánkban hétszeres magyar bajnoknak mondhatta magát. Igazi nehéz tüzér volt, ami a pofonjait illeti és rendkívül technikás is, így nem volt kérdés a profi karrierje sem, csak az a volna…

Papp László 1962 és 1964 között 29 mérkőzésen lépett ringbe, Európa-bajnokként, hibátlan mérleggel: 27 győzelemmel és 2 döntetlennel vonult vissza. A pályafutását sajnos a honi politikai rendszer nem engedte kiteljesedni. Visszavonulását követően edzőként is remekelt, majd 78 évesen, hosszan tartó súlyos betegség után hunyt el.

*

Március 25. ugyanakkor egy meglehetősen szomorú dátum is, hiszen ezen a napon veszítette életét a magyar jégkorongsport legfényesebben csillogó csillaga, Ocskay Gábor. Már kisgyermekként elbűvölte a hoki és az előkészítő csoportok után 1983-tól a Székesfehérvár játékosa lett. A korosztályokat végigjárva lett utánpótlás válogatott.

Első komolyabb sikerét nemzeti csapatban érte el. 1992-ben a Junior Európa-bajnokságon, 17 évesen gólkirály lett. Egy évvel később már a felnőtt keret tagja volt és haláláig egyetlen világbajnokságot sem hagyott ki. A nemzeti csapat mellett a hazai bajnokság üde színfoltja volt. 1994-ben – 19 esztendősen – az év jégkorongozójának járó elismerés mellett bezsebelte a legjobb csatár és a legtechnikásabb játékos díjait is.

Csillaga folyamatosan emelkedett, aztán 2004-ben egy szívbetegséget diagnosztizáltak az orvosok. Sokáig kérdésessé vált, hogy folytathatja-e a sportolást. Végül néhány hónap kihagyás után ismét jégre léphetett. Aztán öt évvel később, 2009. szeptember 25-én hajnalban egy szívelégtelenség következtében veszítette életét.

Pályafutását egyetlen csapatban töltötte, aaz Alba Volna SC színeiben kilenc bajnoki címet ünnepelhetett. Több száz mérkőzést jegyezhetett fel, hiszen az OB I. mellett rendszeresen játszott az Interligában, az EBEL-ben valamint az Extra Ligában is. A fehérvári együttes később visszavonultatta a 19-es mezszámát is.

Egyéni elismeréseit szinte felsorolni sem lehet: megannyi gólkirályi, év játékosa elismerést kapott. A Magyar Jégkorong Szövetség 2010-ben felterjesztette a Nemzetközi Jégkorong Szövetség Hírességek Csarnokának tagságára. 2016. május 22-én beválasztották a hírességek csarnokába is.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!